30 november 2021

Petitie Wylerbergmeer met 665 handtekeningen uit Nederland en Duitsland voor wethouder Fleuren.

v.l.n.r Frans Schepers, Gijs Kurstjens en Sylvia Fleuren.

De petitie ‘Maak van het Wylerbergmeer een vrij toegankelijk natuurgebiedโ€™ is door 665 mensen uit Nederland en uit Duitsland, ondertekend. Twee van de initiatiefnemers, Frans Schepers en Gijs Kurstjens uit Beek overhandigden de petitie dinsdagmiddag in het gemeentehuis te Groesbeek aan wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal. Nadat ze deze had aangenomen verwees ze hen direct door naar Leisurelands, de eigenaar/beheerder van het Wylerbergmeer, dat is gelegen in Beek, op de grens met Duitsland. Een uitspraak daarbij van de wethouder was : “als je klachten hebt over worst dan moet je bij de slager zijn en niet bij de bakker.โ€ Waarmee ze maar wilde zeggen dat Berg en Dal slechts een van de 22 gemeentelijke aandeelhouders is van Leisurelands, het bedrijf dat in totaal 19 recreatieplassen beheert waaronder het Wylerbergmeer. Het initiatief voor de petitie is genomen door de Stichting Flora en Faunawerkgroep Gelderse Poort, Stichting Monument en Landschap Berg en Dal, IVN Rijk van Nijmegen, Stichting Das & Boom, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. Zij willen dat het Wylerbergmeer teruggegeven wordt aan de natuur. Het moet een vrij toegankelijk natuurgebied worden waar ook gezwommen kan worden. Volgens hen is het een belangrijke ecologische schakel in het gebied, waar veel verschillende diersoorten voorkomen en waar Leisurelands geen ervaring mee heeft. Dit gebied zou in hun optiek beheert moeten worden door Staatsbosbeheer. Overigens reageerde de wethouder verder positief maar verklaarde wel, dat de gemeente pas in actie kan komen als er bijvoorbeeld een verzoek voor “Glamping” binnenkomt op het gemeentehuis. En wij willen dat het Wylerbergmeer wel openbaar toegankelijk blijft. zie artikel in de Gelderlander.