18 november 2021

Fiets-voetveer tussen Bemmel en Ooij

In oktober 2019 hadden de wethouders van beide gemeenten al een proefvaart gemaakt.
Persbericht: De colleges van de gemeenten Lingewaard en Berg en Dal hebben ingestemd met het voorstel om een fiets-voetveer te kopen. Dit veer gaat varen van mei tot en met september tussen Bemmel en Ooij. De bedoeling is om te starten met varen vanaf mei 2022. Wethouder Fleuren heeft gastvrijheid en toegankelijkheid hoog in het vaandel staan. “Ik vind dat iedereen moet kunnen genieten van onze prachtige gemeente. Met het gekozen veer kunnen voetgangers en fietser, maar ook mensen in een rolstoel, een scootmobiel of met een duofiets een mooi rondje maken langs en over het water. Dat wordt een bijzondere ervaring!”
Waarom dit pontje?
Een fiets-voetveer is een mooie, welkome toevoeging aan het recreatieve aanbod in deze gemeenten. Daarnaast is het pontje ook goed voor de bereikbaarheid voor inwoners aan beide kanten van de rivier. Voor inwoners en bezoekers ontstaan nieuwe en aantrekkelijke mogelijkheden voor fietsen en wandelen. De gemeenten verwachten zo’n 20.000 à 25.000 overzettingen per jaar. Dit is gebaseerd op het aantal overzettingen van vergelijkbare veren in de omgeving.
Waarom kopen?
In eerste instantie waren de gemeenten van plan een veer te huren van de exploitant. Bij het doorrekenen van de kosten bleek dat de verwachte jaarlijkse exploitatiebijdrage voor beide gemeenten hoger was dan eerder verwacht. Daarom zijn de mogelijkheden en risico’s van koop door beide gemeenten onderzocht. Er blijken nagenoeg geen risico’s te zijn wanneer de gemeenten juridisch vastleggen dat de exploitant de dwingende verplichting heeft om bij beëindiging van de overeenkomst het veer te kopen. De gemeenten hebben door koop op jaarbasis zo’n € 10.000,- minder structurele uitgaven voor het seizoensfiets-voetveer. Dit bedrag kan uit de huidige begroting gehaald worden.
De raad van de Berg en Dal besluit op 16 december over de financiën van dit project.