10 november 2021

Bijzondere herdenking oorlogspijn Componistenbuurt Nijmegen.

Burgemeester Bruls legt een krans bij het monument

Woensdagmiddag, 10 november was er een herdenking bij het Truus Mastpark aan de van Beethovenstraat in Nijmegen Oost, voor Truus Mast, in de oorlog caissière bij het Sportfonsenbad aan de van Beethovenstraat. Zij was werkzaam in het zwembad toen er een granaat werd gegooid, waarbij zowel zij, als 15 jarige, en  2 Amerikaanse soldaten zijn omgekomen, precies 77 jaar geleden. De herdenking vond voor de eerste keer plaats met familieleden van Truus Mast. Truus Mast staat symbool voor de herinnering aan de tientallen doden die in Nijmegen-Oost tijdens de frontstadperiode 1944-1945 vielen. Sprekers waren o.a. burgemeester Hubert Bruls, Bart Janssen, auteur van de boeken “de Pijn die blijft en het verdriet van Nijmegen”,  Annemiek Onland uit Oosterbeek en Jaap Mooi. Laatstgenoemde is de initiatiefnemer van de herdenkingen en naamgever van het Truus Mastpark. Hij was in 1944 getuige van de granaatinslag aan de voorzijde van het toenmalige Sportfondsenbad. Er werden bloemen gelegd door burgemeester Bruls, Annemiek Onland met haar zus als nabestaanden en Jaap Mooi. zie de foto’s.