2 juli 2021

Persbericht van DAR. Vanaf 1 juli gratis luiers en incontinentiemateriaal scheiden

Wethouder Nelson Verheul in Ooij.

Van vieze luiers naar frisse winst. De gemeente Berg en Dal en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter inwoners hun afval scheiden, hoe minder restafval we overhouden. Inwoners van de gemeente Berg en Dal scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal vanaf 1 juli 2021. Zo kunnen we weer meer afval gebruiken als grondstof. Wethouder Nelson Verheul nam een luiercontainer in gebruik bij KION Kinderdagverblijf Op Weg.

 

 

Inzameling luiers en incontinentiemateriaal van start
Als startsein nam wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal en Anouk van den Heuvel van KION kinderdagverblijf Op Weg, de luiercontainer op deze locatie in gebruik. Wethouder Nelson Verheul: “Als gemeente zijn we erg blij dat we deze stap nu zetten. Onze inwoners scheiden steeds beter hun afval. De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal levert zorgt ervoor dat we nog minder restafval overhouden en meer afval als grondstof kunnen gebruiken. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle luierzak naar de luiercontainer brengt. Ook bespaart het collega’s geld omdat de restafvalzak minder snel vol zit zonder luiers en incontinentiemateriaal. Inwoners hoeven dan minder snel blauwe betaalde restafvalzakken te kopen.” Medewerker Anouk van den Heuvel: “We vinden het fijn dat we nu ook luiers kunnen scheiden. Dat is een mooie ontwikkeling.” 

Zakken voor luiers en incontinentiemateriaal
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal. 

Luiercontainer
Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Berg en Dal. Bijvoorbeeld bij kinderdagverblijven en op de milieustraat. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. 

Afval als grondstof
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus! 

Meer weten? www.dar.nl/luiers