5 december 2020

Wie wordt Nijmegenaar van het Jaar 2020?

Op 4 januari 2021 wordt de ‘Nijmegenaar van het Jaar 2020’ bekend gemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de dertiende keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De drie kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Moniek van Daal, Tim Hogenbosch en Frits Jans. Elke Nijmegenaar kon zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan. De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde): (lees hier onder verder)

Moniek van Daal

Moniek van Daal zet zich met Club Goud in voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Afgelopen jaar heeft ze toen de ouderenhuizen in lockdown gingen, hen een hart onder de riem gestoken door middel van 1,5 meter-buitenconcerten. Met haar team verzorgde ze meer dan 300 van deze concerten door het hele land en bereikte daarmee meer dan 10.000 ouderen. Ook buiten Corona om geeft ze hart en ziel om ouderen zich zo lang mogelijk onderdeel te laten voelen van onze maatschappij.

Tim Hogenbosch

Tim Hogenbosch, ‘boswachter Tim’, is een bijzondere jeugdheld. Hij leert jong (en oud) opnieuw van het bos te houden. Hij laat ze zien waarom het zo mooi is en waarom het zo belangrijk is dat we er goed mee om moeten gaan. “In een jaar waarin door Corona meer mensen het bos bezoeken, is het extra belangrijk om te leren dat we er te gast zijn en er dus ook respect voor moeten hebben.” Deze boodschap verspreidt hij op tv, social media en komt terug in zijn nieuwe boek voor kinderen.

Frits Jans

Frits Jans, ook wel de papa van Vincentiusvereniging Nijmegen genoemd, is het hele jaar bezig om gelden van allerlei fondsen binnen te halen waardoor de vereniging in staat is om minderbedeelde medemensen, zeker in deze coronatijd, met eten/voedselpakketten te helpen. Hij is de spil achter het fietsenproject waardoor kinderen die geen fiets hebben er toch een krijgen. Bij financiële problemen van mensen helpt hij hen om te zorgen dat zij hieruit komen. Zelfs tijdens zijn kortstondige ziekte bleef hij zich actief voor de medemens inzetten.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander), Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s), Linda van Aken (Vincentiusvereniging Nijmegen) en Qader Shafiq (Bureau Wijland)