20 juli 2020

Pelgrimsroute Walk of Wisdom.

een van de tekeningen uit de handleiding.

Handleiding voor moderne pelgrims.  Pelgrimsroute de Walk of Wisdom – het beschouwende broertje van de Nijmeegse Vierdaagse – heeft een handleiding uitgebracht voor ‘de moderne pelgrim’. Met de handleiding wil de stichting bezinning stimuleren over wat belangrijk is in het leven. Pelgrims zijn vrij om die bezinning persoonlijk vorm te geven. De route staat los van een religie en gaat uit van de gedachte dat mensen ten diepste met elkaar en de natuur verbonden zijn. Niet gesloten vanwege Corona.  De 136 kilometer lange Walk of Wisdom loopt net als de Vierdaagse door Nijmegen en omstreken. In tegenstelling tot de Vierdaagse is de tocht open: de route loopt over rustige paden in de natuur en pelgrims bepalen zelf wanneer ze vertrekken en hoe lang ze erover doen. Met 1.500 pelgrims per jaar zijn er ook veel minder deelnemers. Pelgrims komen elkaar sporadisch tegen. De tocht zelf is daarmee ‘Corona-proof’. Pelgrimeren: hoe doe je dat? De handleiding is opgebouwd langs vijf natuurlijke momenten voor bezinning naar de inzichten van ritueel begeleider prof. Christiane Berkvens. Pionier Damiaan Messing voegde daar persoonlijke ervaringen aan toe en voorbeelden hoe de 6.000 pelgrims sinds 2015 de tocht hebben ingevuld. De moderne pelgrim blijkt over zeer uiteenlopende motieven te beschikken. De een wil stilte en tijd voor zichzelf, de ander goede gesprekken en ‘quality time’ met een dierbare. De ene invulling is niet beter dan de andere, hoogstens meer of minder afgestemd op iemands behoefte als pelgrim. De handleiding is een hulp bij het zoeken naar wat past. Gratis beschikbaar. De handleiding is gefinancierd met prijzengeld dat de stichting won bij de Gelderse verkiezing voor landschappelijke kwaliteit in 2018. Ze is gratis beschikbaar als online bladerboek. Petra van Bloemendaal tekende de illustraties. De titel is naar een gedicht van Frouke Arns. https://walkofwisdom.org/2020/onze-kleine-handleiding-voor-de-moderne-pelgrim-is-uit/