1 mei 2020

Tulpen voor de gesneuvelde Canadezen op de erebegraafplaats in Groesbeek.

Een vrijwilliger brengt de eerste tulpen naar de graven.

Er is dit jaar geen openbare Dodenherdenkingsplechtigheid op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Toch zal de  begraafplaats er a.s maandag 4 en dinsdag 5 mei bijzonder uit zien. Op alle 2619 graven zal dan een bloeiend bosje rode tulpen staan, welke vandaag, vrijdag zijn aangevoerd door een kweker vanuit Noordwijkerhout en voor een deel al op vrijdag, door vrijwilligers bij de graven zijn geplaatst. De bloemen zijn een geschenk van de Dutch Liberation Canada Society 2020, een genootschap van (oud)-Nederlanders in Canada dat is opgericht om het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Nederland te vieren. Dat had eigenlijk in Canada moeten gebeuren, onder meer met een grote tulpenactie, een kaarslichtceremonie en een klassiek concert met de naam Prinses Christina Concert. Maar omdat vanwege de coronacrisis ook in Canada alle evenementen zijn afgelast, heeft de Nederlands-Canadese society een alternatief bedacht. Ze willen met tulpen een hommage brengen aan de Canadese gesneuvelden op het Groesbeekse ereveld. De rode tulp is het symbool van het genootschap. De stichting Faces to Graves, die zich tot doel heeft gesteld van alle gesneuvelde militaire in Groesbeek een biografie te schrijven, heeft vrijdag, onder aanvoering van voorzitter Alice van Bekkum, al een groot deel van de tulpen geplaatst. De begraafplaats is op 1 en 2 mei voor het publiek gesloten, zodat de vrijwilligers veilig hun werkzaamheden kunnen verrichten. zie de foto’s