14 januari 2020

Ontdekkingstocht 15 januari: Speurtocht op de stuwwal met de Bastei

Ga jij mee de stuwwal ontdekken met de Scharrelkids? Als je tussen 8 en 12 jaar oud bent kun je op woensdagmiddag 15 januari, 15.00 uur struinen over de heuvels en dalen van de prachtige oeroude stuwwal van Nijmegen, waar de Romeinen nog over hebben gelopen. De Bastei en IVN Rijk van Nijmegen organiseren deze activiteit gezamenlijk in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten. Samen beklimmen we de stuwwal, die enorme berg zand en stenen. Is die daar altijd geweest? We zien hoe het water sporen heeft gemaakt in de zachte aarde. In de winter kun je extra goed zien hoe de bomen groeien. Zie jij wat het verschil is tussen het bos beneden en het bos op de top van de heuvel? Kun je een boom herkennen nu er nog geen blaadjes aan zitten? En lukt het jou om met je ogen dicht een boom te herkennen? Dat blijkt helemaal niet zo moeilijk! Door de storm zijn enkele bomen omgewaaid. Leuk voor ons, want nu kunnen we ze extra goed bekijken. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl.

 

 

 

In het bos leven allerlei wilde dieren. Ze zijn schuw en houden zich verborgen. Met een beetje geluk vinden we hun sporen, zoals bijvoorbeeld dassenharen, want de dassen zijn hier heel actief. Ze kruipen onder het prikkeldraad door en dat is soms erg krap. We zien ook andere haarsporen (hond, haas, paard, wild zwijn) en na deze middag weet je ze van elkaar te onderscheiden. Het is altijd weer een verrassing wat we ontdekken. We maken een lekkere wandeling over de stuwwal, langs bronnen, langs de dikste boom van Nederland en langs weilanden met prachtige vergezichten.

Deze leuke en leerzame ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. Trek stevige schoenen aan, want je moet klimmen en dalen. Verder eventueel regenkleding en natuurlijk warme kleren. Onderweg krijg je van ons wat te drinken.

Startpunt, kosten en aanmelding:

Deze ontdekkingstocht begint om 15.00 uur bij de slagboom van het Geldersch Landschap aan de Rijksstraatweg 92-A in Beek-Ubbergen. Schrijf je vooraf in bij De Bastei: ga naar debastei.nl/ontdekkingstocht of bel 024-3297070. Deelname kost € 3,00. Vrienden van het IVN en De Bastei betalen € 1,50.

Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl.