11 november 2019

Opening van de fototentoonstelling ‘Nijmegen in zwart-wit’ van de Nijmeegse fotograaf Bas Hoeben

Bas Hoeben bij een van zijn werken.

Zondagmiddag was in het antiquariaat Supplement in het voormalif “Museum Mooi Nederland” aan de van Randwijckweg in Beek de opening van de fototentoonstelling van de Nijmeegse fotograaf Bas Hoeben.  Voorafgaand aan de opening sprak hij de aanwezigen toe en gaf hij uitleg over zijn werk, waar nooit personen op staan. De getoonde foto’s hebben als gemeenschappelijk thema de gebouwde omgeving in en rond Nijmegen. Verwacht echter geen conventionele stadsgezichten of architectuurfotografie. De gekozen onderwerpen, ofschoon voor elke Nijmegenaar goed herkenbaar, zijn in de eerste plaats aanleiding voor sterk grafische composities in zwart-wit. Kenmerkend voor de werkwijze van de fotograaf is een grote beheersing van de klassieke analoge fototechniek. Alle foto’s zijn zilvergelatinedrukken die het product zijn van arbeidsintensief werk in de donkere kamer. Bas Hoeben werd geboren in 1956 in Amsterdam en studeerde wis- en natuurkunde in Utrecht. Zijn werk als docent natuurkunde bracht hem naar Nijmegen. Als fotograaf is hij autodidact. Zijn fotografisch werk bestaat voornamelijk uit natuur-en landschapsfotografie in een precieze techniek ontleend aan het werk van de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams (1902-1984). Zijn onderwerpen vindt hij gewoonlijk op fietsafstand van zijn huis. Voor deze tentoonstelling is een keuze gemaakt uit zijn “architectuur”-fotografie. U kunt alvast een blik werpen op: Orta Luce