8 november 2019

Opening nieuwbouwvleugel Sint Maartenskliniek in Ubbergen

Burgemeester Slinkman ontvangt het eerste exemplaar van het boek uit handen van prof. Dr. Mark van Houdenhoven, voorzitter Raad van Bestuur.

Op vrijdag 8 november 2019 was de officiële opening van de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek Nijmegen in Ubbergen.Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal, in wiens gemeente de kliniek ligt en burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen. Zij kregen als eerste een herinneringsboek over de kliniek (Een Berg om op te bouwen, Sint Maartenskliniek 1936- 2019, het gebouw en de mensen) uitgereikt. Tegelijkertijd was in de Vereeniging in Nijmegen het congres “Verder in beweging” met ongeveer 900 deelnemers. Via een live verbinding konden zij getuige zijn van de opening. Na een introdans werd de ingang van de nieuwe vleugel onthuld. zie de foto’s (komen nog)

 

In die nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Fysiek, sociaal en emotioneel. Dat gebeurt in een supermodern OK-complex en in een ruime revalidatievleugel die helemaal is ingericht op een lang verblijf. Kenmerkend voor de hele nieuwbouw is de connectie met de natuur om de kliniek heen. Overal zijn ramen, dus schijnt ook overal het daglicht naar binnen. Zelfs in de operatiekamers.

De zeven nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn inmiddels enkele weken in gebruik. Ze zijn veiliger, overzichtelijker en voorzien van de laatste digitale vernieuwingen. Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek is zeer positief: “Het is voor de chirurg en het OK-personeel een aangename, ruime – de OK’s zijn 55 m2 per stuk – én opgeruimde omgeving om in te werken. Dat vermindert het risico op menselijke fouten. Ik heb veel OK-complexen bezocht. Als ik alle functionaliteiten van onze nieuwe OK’s op een rijtje zet, dan durf ik best te stellen dat de Sint Maartenskliniek nu het modernste OK-complex ter wereld heeft!”

Meest steriele OK’s

De kans op infecties bij een orthopedische operatie is reëel. De Sint Maartenskliniek minimaliseert dat risico met deze nieuwe OK’s. Zo maakt het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon de hele operatiekamer steriel, in plaats van slechts een deel van de OK. Ook zorgt dit systeem voor minder lawaai en voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. Uniek in deze OK’s zijn de naadloze wanden. Ieder randje is namelijk een risico voor bacteriegroei. Dat risico nemen we dus weg dankzij het principe ‘safety by design’. De Sint Maartenskliniek past deze naadloze wanden als eerste ziekenhuis ter wereld toe in de OK’s. Bovendien zijn de wanden vermengd met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes, die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Dankzij de combinatie van deze onderdelen, hebben we de meest steriele OK’s gerealiseerd.

 

Flexibel licht

De verlichting in de operatiekamers is óók bijzonder. De kleur van het licht verandert gedurende de dag mee met het daglicht buiten. Dat is fijn voor het bioritme van de mensen die daar de hele dag aan het werk zijn. In de operatiekamers is ook een raam. Verder is de kleur van de verlichting in de OK’s aan te passen. Voor sommige ingrepen is bijvoorbeeld groen licht of blauw licht handig vanwege het contrast.

Digitale vernieuwing

Alle zeven OK’s hebben drie enorme beeldschermen, die naadloos zijn verwerkt in de wand. Dankzij deze schermen heeft de chirurg altijd duidelijk zicht op de beelden die noodzakelijk zijn tijdens een operatie. Ook hangen er hierdoor minder pendels aan het plafond. Dat heeft weer voordelen voor de steriliteit en voor de concentratie van het OK-team. De chirurg bepaalt per scherm wat daarop getoond wordt. Met één van de schermen kan het OK-team alles bedienen: van temperatuur tot licht, en van het tonen van röntgenfoto’s tot het tonen van de tijd die nog rest tot het botcement is uitgehard. Ook kan het OK-team hierop het elektronisch patiëntendossier bijwerken. Het ICT-systeem geeft de informatie die op dat moment nodig is. Dit maakt het werk niet alleen eenvoudiger, maar ook (nog) veiliger. Want het OK-team kan niet verder als ze in het systeem nog veiligheidscontroles moeten doen voor de operatie.

 

Kamer met balkon

De nieuwe revalidatievleugel is inmiddels ook in gebruik. Volwassenen revalideren hier na bijvoorbeeld een dwarslaesie, een beroerte of een been- of armamputatie. De ruime en lichte verpleegafdelingen zijn helemaal ingericht op een lang verblijf, waarbij de patiënten gestimuleerd worden om uit hun bed en hun kamer te komen. Er zijn alleen nog maar één- en tweepersoonskamers. Veel van die kamers hebben een balkon. Wel zo prettig als je drie tot zes maanden in zo’n kamer verblijft. Verder zijn de badkamers per persoon en dus ook per aandoening aan te passen, dankzij verschuifbare elementen. Dat is niet alleen handig voor de patiënt, maar ook voor het behandelend en verplegend personeel.

Verder in beweging

In het souterrain van de nieuwbouw zit onder andere het Loop Expertise Centrum, voor patiënten die problemen hebben met lopen, staan en balans. In de nieuwbouw beschikt dit centrum over de nieuwste behandelmogelijkheden en innovatieve apparatuur. Dankzij de bundeling van alle diagnostiek, behandeling en behandelaars in het Loop Expertise Centrum kan de Sint Maartenskliniek de patiënten nog beter helpen om verder in beweging te komen.

Bekijk onze film rondom de eerste operatie in de nieuwe OK’s