12 september 2019

VALKHOFAPP Virtueel door het Valkhofpark

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september kan iedereen voor het eerst door het monumentale Valkhofpark wandelen onder leiding van een virtuele gids. De Valkhofvereniging heeft daarvoor een app laten maken, die gratis beschikbaar is voor alle Android en Apple-toestellen. Het is het eerste project waarmee de Valkhofvereniging haar doelstelling – het toeristisch aantrekkelijker maken van Het Valkhof – geleidelijk aan uitbreidt met digitale middelen. De vereniging verzorgt onder andere de openstelling van de Sint Nicolaaskapel uit de 11e eeuw, het oudste stenen gebouw van Nederland. Als de kapel open is, geeft één van de vrijwilligers van de vereniging uitleg over kapel en park. Dat blijft ook zo. Maar de kapel kan onmogelijk altijd open en bemenst zijn. Daarom is er nu een wandeling per app. In de toekomst krijgt deze wandeling een uitbreiding in de directe omgeving van het park. Het is de bedoeling dat er ook een luisterapp komt en dat de app in meerdere talen beschikbaar komt. De Valkhofvereniging streeft bovendien integratie na met de informatiepanelen die al in het park staan. De Valkhofwandeling is beschikbaar in de gratis TourToDo-app. Deze app kan de gebruiker thuis al installeren. In de kapel is de toegangscode voor de Valkhoftour verkrijgbaar.

Over de Valkhofvereniging
De sinds 1979 bestaande Valkhofvereniging treedt op als bewaker van het historische en archeologische erfgoed op het Valkhof en zorgt voor de toeristische ontsluiting, onder andere door de gratis openstelling van de St. Nicolaaskapel door vrijwilligers en het onderhouden van informatiepanelen in het park.