10 augustus 2019

Romeinen actief in Museumpark Orientalis.

De Romeinen in Orientalis

 In de Romeinse straat in Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting was het zaterdag al een drukte van belang tijdens het Via Romana Festival. Daar waren de ongeveer 80 Romeinen actief die het hele weekend optredens verzorgen in het museumpark.  De re-enacters, als Romeinen verkleed, komen uit diverse landen. Maar ook re-enacters uit de Middeleeuwen zijn dit weekend aanwezig op het tempelplein.. Het Museumpark is open van 11.00 tot 17.00 uur en heeft sinds deze week ook de beschikking over een elektrisch busje (8 personen) waarmee mensen worden vervoerd die slecht ter been zijn. zie de foto’s. 

Beleef de Romeinen tijdens het Via Romana Festival!

Het Via Romana festival is een spetterend Romeins spektakel met soldaten en andere types uit de nadagen van het Romeinse Rijk. Om het publiek kennis te laten maken met de Romeinse tijd in de vierde en vijfde eeuw is in 2005 het LRE (Laat Romeins Evenement) ontstaan. Al sinds 2011 verhuisde het LRE naar Museumpark Orientalis met elk jaar een groeiend aantal bezoekers.

 

Tegenwoordig is het LRE ook wel bekend als het Via Romana Festival. Deze naam is tot stand gekomen door de Via Romana die deels door het museumpark loopt. De Via Romana is een fietsroute, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de steden Nijmegen, Berg en Dal, Kranenburg, Kleef, Bedburg-Hau, Kalkar en Xanten. De fietsroute volgt een voormalige Romeinse weg die in de eerste helft van de eerste eeuw is aangelegd ten westen van de Rijn, om de aldaar gelegen militaire kampementen met elkaar te verbinden. Nijmegen en Xanten vormen de eindpunten van de Via Romana. Tijdens het Via Romana Festival wordt een deel van dit gezamenlijke Romeinse verleden getoond en komt de geschiedenis tot leven.

 

Dit jaar pakt Orientalis het grootst aan en staat de hele zomer al in het teken van de Romeinen. Van 6 juli t/m 25 augustus viert Orientalis de Romeinse Zomer en het Via Romana Festival is één van de hoogtepunten hiervan. Tijdens het Via Romana Festival, dat van 6 tot en met 11 augustus plaatsvindt, zullen re-enactmentgroepen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gaan bivakkeren in de Romeinse straat (in Jeruzalem) in Orientalis en hier een week lang als romein leven. 


Tijdens het Via Romana Festival komt de Romeinse Straat echt tot leven. Er zijn allerlei activiteiten en er is van alles te zien en te doen. Bezoekers kunnen die dagen van dichtbij ervaren hoe het leven in de laatste jaren van het Romeinse Rijk was; vrouwen en kinderen van de soldaten zijn met de dagelijkse gang van zaken bezig, Germaanse huurlingen hangen rond op straat en de soldaten trainen en vechten. Het publiek kan meedoen met deze trainingen en er kan ook een praatje worden gemaakt met de soldaten, bijvoorbeeld om meer te weten te komen over de kleding die zij dragen of voor wie zij vechten.

Deze kleurrijke gezelschappen geven een schitterende indruk van hoe het leven was in die laatste jaren van het Romeinse Rijk. Elk jaar zet LRE weer een unieke show neer voor publiek. Dit jaar zullen er in het weekend van 10 en 11 augustus meerdere spectaculaire shows zijn, waarbij het publiek ook zelf kan meedoen aan het soldatenleven. Leuk voor zowel deelnemer als toeschouwer.

 

De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen kunnen zich verkleden als Romein, Romeinse spellen spelen en zijn er gratis romeinentasjes bij de kassa te verkrijgen (tot een maximum van 2 tasjes per volwassene).

 

Het Via Romana Festival vindt plaats van dinsdag 6 t/m zondag 11 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma is te vinden op museumparkorientalis.nl.