29 maart 2019

Stoeptegel door ruit gegooid bij bewoners pastorie in Leuth

De achterzijde van de pastorie in Leuth


In de nacht van 23 naar 24 maart hebben onbekenden een halve stoeptegel door een raam van de pastorie in Leuth gegooid. Aan de schade rondom enkele ramen is te zien dat er meerdere pogingen zijn gedaan. De halve stoeptegel is door het raam van de keuken gegaan waar op dat moment enkele bewoners aanwezig waren. Zij zijn gelukkig niet geraakt, maar maken zich nu wel zorgen over hun veiligheid. Begin februari organiseerden de bewoners (zes statushouders) nog een open dag om nader kennis te maken met de buurt en andere geïnteresseerden. Deze dag was zeer druk bezocht en vond in een prettige sfeer plaats. Dit is een schril contrast met wat er nu gebeurd is. Burgemeester Mark Slinkman heeft de bewoners inmiddels bezocht om ze een hart onder de riem te steken. Mark Slinkman: “Ik vind dit heel erg. Deze jonge mannen zijn naar Nederland gevlucht omdat ze niet meer veilig waren in hun eigen land. Ze hebben familie en vrienden achter moeten laten. Ze hoopten hier veilig te kunnen leven. Wat mij betreft moet dat ook zo zijn.” De politie doet onderzoek naar de daders. Als u meer weet kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.


Pastoor Henk Janssen van de pastorie gaat maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat zoiets weer gebeurt: ”We gaan lampen met bewegingssensoren ophangen en het hekwerk van (nieuwe) sloten voorzien. En zo nemen we nog enkele maatregelen. Dit gaat vast helpen, maar ik vind het wel jammer dat het nodig is.”
Leuthenaar Jo Coerwinkel is bezig een taalcafé op te starten voor mensen die de Nederlandse taal willen leren. Jo is zeer betrokken bij de Leuthse gemeenschap en de bewoners van de pastorie: ”Ik vind het triest dat dit gebeurd is. Deze mannen doen hun uiterste best om volwaardig onderdeel te zijn van de Leuthse samenleving. Ze leren onze taal, voetballen bij onze lokale trots. En afgelopen februari hebben ze hun deuren letterlijk en figuurlijk open gezet voor ons allemaal.”
De politie doet onderzoek naar de daders. Als u meer weet kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.