23 september 2018

Honderden mensen teleurgesteld door afgelasting herdenkingssprongen    

  GROESBEEK – De herdenkingssprongen die dit weekend gepland stonden in Groesbeek zijn niet doorgegaan. Tot tweemaal toe gooiden weersomstandigheden roet in het eten.  Het begon vrijdagavond 21 september, toen het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) wilde springen boven de historische dropzone langs de Wylerbaan. ’s Middags liet de organisatie weten dat er vooralsnog groen licht was. Om 19:00 uur werd echter besloten de sprong af te gelasten. Er waren donkere wolken, er stond veel wind en er hing onweer in de lucht. “Veiligheid boven alles”, aldus de organisatie. De hoop was vervolgens gevestigd op de zondagochtend. Dan zou Parachute Group Holland een herdenkingssprong organiseren op Klein Amerika. Ook hier werkten de weergoden niet mee. Zondagochtend was het mistig op Klein Amerika, waardoor uiteindelijk is besloten niet te springen. Honderden mensen stonden paraat om het spektakel te aanschouwen. Beide organisaties wilden springen in Operatie Market Garden-stijl: met authentieke uniformen en uit een Dakota C-47. In het kader van Operatie Market Garden zijn er in de week van 17 september (Market Garden begon op 17 september 1944, red.) diverse activiteiten en herdenkingen georganiseerd. (tekst deGroesbeek.nl)