26 januari 2018

VoorleesExpress voor taalplezier in huis

De Bibliotheek Gelderland Zuid sluit op 7 februari een succesvolle uitbreiding van de VoorleesExpress in de gemeente Berg en Dal af. Vrijwilligers introduceerden voorleessessies en taalspelletjes bij dertien gezinnen in Beek en Groesbeek. Voorlezer Ria (74): “Het is heerlijk om boekjes en verhalen te brengen in een gezin waar dat niet vanzelfsprekend is.” Twintig weken lang kregen gezinnen thuis wekelijks een eigen voorlezer over de vloer. Zo vergroten kinderen (en ouders) spelenderwijs hun woordenschat en hun plezier in lezen en taal. Niet alleen worden de kinderen voorgelezen, maar de ouders doen mee en krijgen tips en advies om na twintig weken het voorlezen en de spelletjes voort te zetten. Bij de laatste bijeenkomst komen alle gezinnen en voorlezers nog even bij elkaar. Ria: “Ik heb me al aangemeld om in de volgende periode bij een nieuw gezin van start te gaan.”

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, na twee jaar hoger op taal en rekenen scoren dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen. Ze lopen ook voor op sociaal, emotioneel, fysiek en creatief gebied. De VoorleesExpress staat daarom klaar voor gezinnen met kinderen tussen de drie en acht jaar die op deze leuke manier wel wat extra hulp bij taal kunnen gebruiken. Het programma start twee keer per jaar in september en februari. 

Wil je ook voorlezen bij een gezin? De bibliotheek zoekt nog vrijwilligers voor de VoorleesExpress. Kijk op www.obgz.nl/voorleesexpress en meld je snel aan.