25 januari 2018

Hoogwatergolf Rijn ontwikkelt zich zoals verwacht

Bericht van Waterpeilen.nl. De hoogwatergolf in de Rijn bevindt zich nu net voor Mainz, op de plaats waar de Main in de Rijn uitmondt. De golf is daar net iets hoger dan tijdens de piek van 2 weken terug. De Main en de zijrivieren die verder stroomafwaarts in de Rijn uitmonden, voeren echter minder water aan dan bij de vorige hoogwatergolf en dat zorgt ervoor dat de piek uiteindelijk toch lager bij Lobith aan zal komen. Ik verwacht nu een topstand van ca 14,20 m +NAP in het komend weekend; dat is ca 40 cm lager dan tijdens het hoogwater van 10 januari. Het regengebied dat gisteren vrij snel over Nederland trok, is ter hoogte van het stroomgebied van de Moezel stil komen te liggen en brengt daar vandaag nog zo’n 1,5 tot 2 cm regen. Dat is voldoende om de Moezel weer licht te laten stijgen. De piek vanuit de Moezel blijft wel lager dan bij het vorige hoogwater, maar valt nu morgen wel precies samen met de piek uit de Bovenrijn, als deze bij Koblenz aan komt. Dit extra water uit de Moezel zorgt er voor dat de waterstand bij Lobith nog net iets hoger uit komt dan de 14 meter die ik eergisteren verwachtte. Het eerste water van de regenval van het begin van deze week bereikte vandaag Nederland en het peil bij Lobith is daarom sinds vanmorgen weer wat sneller gaan stijgen. Gisteren was een tussendag met een stand op ca 13,35 m en maar weinig stijging, maar vandaag en morgen gaat het weer iets sneller, met ca 1 tot 1,5 cm per uur. Morgen verwacht ik dan een stand van 13,7 m en zaterdagochtend wordt de 14 m gepasseerd. Gedurende de zaterdag stijgt het peil dan nog langzaam verder naar een hoogste stand van ca 14,2 m in de nacht van zaterdag op zondag.

Verdere verwachtingen

Het regengebied dat nu boven de Moezel hangt, trekt vanavond door naar het zuidoosten, maar is dan niet actief meer en heeft geen invloed op de afvoer in de Bovenrijn. Vrijdag en zaterdag blijft het ook grotendeels droog in de stroomgebieden en alle zijrivieren van de Rijn zullen dan weer gaan dalen. Zondag en maandag staan buien op het programma, maar de hoeveelheden neerslag die dat oplevert zijn niet heel groot. Voor de waterstand bij Lobith betekent dit dat de waterstand na zondag in ieder geval weer een dag of 4 zal dalen en midden volgende week bij Lobith rond de 13 meter uit komt. 

Vanaf dinsdag bereiken dan weer enkele neerslagebieden het stroomgebied van de Rijn. Ze lijken vooral in Midden Duitsland actief en brengen vanwege de dan lagere temperaturen, ook sneeuw in de Middengebergten. Omdat in het stroomgebied van de Bovenrijn en de Boven-Moezel dan weinig neerslag wordt verwacht, ziet het er niet naar uit dat de neerslag van midden volgend week veel invloed gaat hebben op de waterstanden in de Rijn. Maar het is wel een situatie om in de gaten te houden. Na dat nattere intermezzo is de kans groot dat het wat kouder wordt en ook langduriger droog. Als dat zo uit komt, dan kunnen de waterstanden na het volgend weekend wel verder gaan dalen; maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen omdat het nog ver weg is in de tijd.

Maas bereikte afgelopen dinsdag al haar hoogste afvoer, komende dagen geen nieuwe stijging

De wat intensievere regen van afgelopen maandag in de Ardennen liet de Maas op dinsdag weer wat stijgen tot net boven de 1000 m3/s. Daarna daalde de afvoer weer naar ca 900 m3/s. De regen die gisteren over de Ardennen trok had weinig invloed op de zijbeken van de Maas die daar ontspringen en de Maasafvoer zal vandaag daarom niet opnieuw stijgen.

Vanuit Noord Frankrijk is nog wel altijd veel water onderweg en het regengebied dat vandaag boven de Moezel ligt, brengt ook in het stroomgebied van de Boven-Maas, dat er naast ligt, weer flink wat neerslag. De hoge afvoer van de Franse Maas houdt daarom voorlopig nog wel even aan en omdat dit water tot meer dan een week onderweg is voordat het in Nederland is, zal de Maas bij Borgharen ook nog zeker een week tot 10 dagen vrij hoog blijven.

Omdat het na vandaag wel een dag of 4 droog blijft, zal de afvoer van de andere, noordelijkere zijbeken van de Maas wel weer dalen en daarom verwacht ik dat de Maasafvoer in Zuid Limburg het weekend weer onder de 900 m3/s komt en begin volgende week naar 750 m3/s zakt. De neerslaggebieden die voor midden volgende week op het programma staan, kunnen dan wel weer voor een nieuwe stijging zorgen. Die neerslag lijkt vooral in de noordelijke Ardennen te gaan vallen en dat kan dan midden volgende week voor voldoende extra aanvoer zorgen om de afvoer bij Borgharen weer naar boven de 1000 m3/s te tillen. Het ziet er nu niet naar uit dat er erg veel neerslag valt en een deel zal in de heuvels ook als sneeuw vallen. Een grote stijging naar hogere afvoeren zit er daarom, op grond van de huidige neerslagverwachtingen, niet in.