25 oktober 2017

Chocoladefabriek wint “Beste Idee van Berg en Dal”

MILLINGEN AAN DE RIJN/BERG EN DAL“Relatief jonge gekken”, noemen ze zich. En ze hebben hun baan opgezegd om samen iets te ondernemen. De eerste beloning is er. Maandagavond stonden Guus Baarends (29) en Lisa Storms (34) uit Berg en Dal met een cheque van € 15.000,- in hun handen. Hun Soeka Chocolate-project, dat op termijn goed moet zijn voor 5 tot 10 arbeidsplaatsen, was de grote winnaar van “Het Beste Idee van Berg en Dal”.Maandag had de tweede Bedrijvendag van de gemeente Berg en Dal plaats, een dag voor ondernemers om te netwerken. Dit keer was de Scheepswerf in Millingen aan de Rijn het decor van de Bedrijvendag. Speciaal hiervoor was de Scheepswerf na bijna vier jaar weer even geopend. 170 ondernemers hadden zich voor de avond aangemeld. Tekst en foto’s Remco Wildeman

Tijdens de Bedrijvendag, met oud-burgemeester Paul Wilbers (Ubbergen) als dagvoorzitter, werden de winnaars van het Beste Idee van Berg en Dal bekend gemaakt. Van de 47 inzendingen waren de vijf beste geselecteerd en die werden maandag kort gepresenteerd door de aanvragers. Deze plannen bestonden uit een winter-editie van Liberation Tour, want met de huidige Dodge is de Tour in de winter niet mogelijk. Men wil daarvoor een Jeep Renegade aanschaffen. Verder bestonden de plannen uit een Mobiliteitspunt voor mobiliteitsoplossingen, het op een nieuwe manier bestrijden van invasieve exoten door De Ploegdriever, Berg en Dalse sapjes van Mooijsap.co en het chocoladefabriekje.

Wethouder Sylvia Fleuren maakte de door de jury gekozen winnaars bekend. De jury bestond uit Hein van der Pasch (directeur Mercator Incubator Nijmegen), Jan Kersten (oprichter en directeur Kegro Deuren), Joost Bouman (adviseur Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland) en Martin Visser (directeur bedrijven Rabobank Rijk van Nijmegen). Alle vijf gepresenteerde plannen wonnen sowieso een geldbedrag. De vraag was alleen nog hoe hoog dat bedrag zou zijn. Het Mobiliteitspunt en Liberation Tour werden gedeeld derde en kregen een cheque van € 7.500,-. De Ploegdriever en het idee van de Berg en Dalse sapjes gingen met € 10.000,- naar huis. De cheque van 15.000,- ging naar de chocoladefabriek, tot vreugde van Storms en Baarends.

Storms heeft roots in Indonesië en samen met Baarends onderzoek gedaan bij de plantages van de cacaoboeren in dat land. Zij hebben zelf cacaobonen ingekocht om zogeheten Bean to Bar-chocolade te maken. “De makers van Bean to Bar-chocolade zijn in Nederland op één hand te tellen, voornamelijk in de Randstad. Hoe mooi zou het zijn als deze gemeente eigen Bean To Bar-chocolade heeft”, zei Storms tijdens de presentatie.

Het tweetal is al bezig met het maken van chocolade, maar zoekt naar een nieuwe productielocatie in deze gemeente. Aanvankelijk is niet meer dan 20m2 plus eventuele kantoorruimte nodig, vertelt Baarends. Maar de locatie moet uiteindelijk ook geschikt worden voor rondleidingen, zodat men het hele proces kan zien. Soeka Chocolate wil samenwerken met lokale ondernemers. De eerste repen worden deze week door het tweetal ingepakt. “We proberen deze in eerste instantie te verkopen bij kleine horecabedrijven in de gemeente. Wij zijn met hen in gesprek”, aldus Baarends. Het gewonnen geld wordt gebruikt om eerst de verkoop te stimuleren.