12 juli 2017

Afscheidsmusical basisschool Opweg in Ooij.

Met de afscheidsmusical “Achtbaan de musical” namen de leerlingen van de groep 8  van basisschool Opweg in Ooij woensdagavond afscheid van hun school en hun leerkrachten.Dit gebeurde in aanwezigheid van de trotse en glunderende ouders en de leerkrachten. En dat deden ze met verve. Het werd een prachtig optreden, waarna ze ook ook nog werden toegezongen door alle leerkrachten. Voor hen zit de basisschool er op en ieder gaat naar het voortgezet onderwijs. De leerlingen hadden voor hun leerkrachten cadeautjes meegebracht en voor de ouders die na deze geen leerlingen meer op school hebben, was er vanuit de school een bloemetje. Ook de klassenouders werden met een bloemetje bedankt. Het werd een leuke avond. zie de foto’s deel 1;  deel 2;  deel 3; deel 4; deel 1A 

Groep 8 stapt in de achtbaan en laat met duizelingwekkende snelheid zien, hoe zij door de basisschool zijn geraasd. “Wat is die tijd voorbij gevlogen sinds ze groep 1 binnenstapten”. Het publiek is hiervan getuige geweest. Daarom is het heel bijzonder om deze acht jaar binnen één uur opnieuw te beleven. Uit iedere groep wordt een treffende gebeurtenis belicht. Van hilarisch tot ontroerend, maar alles met een knipoog! Zijn jullie er klaar voor? Seatbelts goed vast? Daar gaan we dan…

Het verhaal begint met een terugblik op groep 1, de meest vertederende groep. De juf is het zonnetje in huis. Ze wisselt het komische kringgesprek af met het bekende liedje Begin de dag met een dansje. Niels vindt zingen stom, want iedereen zegt dat hij het niet kan. “Belachelijk… iedereen kan zingen!”, roept de juf.

Deze reactie is voor Niels het startpunt van een glansrijke zangcarrière. In een flash-forward zien we dezelfde Niels op 22 jarige leeftijd als zanger van een rockband. Hij begint zijn optreden steevast, als ode aan zijn juf, met een rockversie van… Begin de dag met een dansje.

De kleuters van groep 2 zijn al een tikkeltje minder onbevangen. Ze klagen over het feit dat het allemaal een stuk serieuzer is geworden. “Speelde je vroeger in de zandbak, nu zit je er te vergaderen”, zegt er één. Nu zijn ze naar de zandbak gestuurd om daar, geheel zelfstandig, te oefenen voor de kaboutermusical. Ze vinden dit eigenlijk een beetje kinderachtig, maar doen het om de juf een plezier te doen. Dit levert schaterlachende tafarelen op.

Was het in groep 2 nog een beetje speels, in groep 3 wordt het druk, druk en nog eens druk. Niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Op de deurtjes van de kinderen wordt heel hard gebonkt door veel verschillende instanties en personen, die vinden dat zij de ideale leeftijd hebben om vooral te beginnen met muziek, sport, ballet, scouting en noem maar op. Maar nu is het tijd voor de muzikale Engelse les met de liedjes Goodmorning everybody en If you’re happy. Zingt het publiek ook mee?

Aan het einde van groep vier mag iedereen over de meest bijzondere  herinnering aan dat jaar vertellen. Nadat Marit heeft verteld paardengek te zijn geworden, toen ze bij de sinterklaasintocht de schimmel zag, komt er van alles los bij de andere kinderen.
Het 5 decemberfeest vóór en na. Meer hierover zeggen is lastig, want… misschien zitten er ook kleintjes bij. Bij deze bijzondere scène past ook een prachtig lied: Trouwe ogen!

Een herkenbaar fenomeen: niet iedereen blinkt overal in uit en niet iedereen houdt overal van. Pim, uit groep 5 bijvoorbeeld, houdt absoluut niet van gym.In deze kolderieke scène zien we hoe de leerkracht Pim op alle mogelijke manieren probeert te laten gymmen. Het blijkt een mission impossible. Met Het anti-gymlied wordt dit sportieve onderdeel afgesloten.

In groep 6 is het Lisa die pittig tegendraads is geworden. Haar vader doet verwoede pogingen om haar uit bed te krijgen, maar mevrouw heeft echt geen zin om op te staan. Ze weet haar vader op handige wijze te bespelen. Pech voor haar, want pa blijkt nóg slimmer te zijn. Dit komische kat en muisspel eindigt in een gillende Lisa die haar bed uitrent en hierna het prachtige lazy-lied Traag vandaag zingt.

In groep 7 was de Paskamershow een doorslaand succes en liet iedereen schitteren. Nu zien we de absolute hoogtepunten uit deze talentenshow nog eenmaal voorbijkomen. In deze invulscène kunnen de spelers hun eigen dans-, zang- of cabaretkunsten vertonen! Alles is mogelijk in de Paskamershow.

Na de sensationele Paskamershow dendert de achtbaan door naar… het einde. Als een flashback van groep 2 zien we nu groep 8 bij de zandbak zitten. Maar ja… wat valt er nog te overleggen, nu het na ruim 1600 basisschooldagen bijna voorbij is? De Fransen zeggen in zo’n geval: “Partir c’est mourir un peu”. En dus is dit de eerste zin van het prachtige lied Afscheid.

Aan het einde van het lied staan alle gezichten niet bepaald op supervrolijk. De (echte) schooldirecteur denkt dat de musical is afgelopen en roemt enthousiast de fantastische uitvoering. Het publiek reageert met een ovationeel applaus. Dan rennen de twee achtbaan-stewards het speelvlak op en roepen dat het lied Afscheid weliswaar prachtig is, maar niet bepaald een feestelijke afsluiter. Dat kan beter… dat kan anders! Dus… iedereen instappen om de laatste rit in de achtbaan te maken. Zijn we safe en strak? Met het knallende slotlied Achtbaan (reprise) wordt de musical afgesloten.