20 februari 2017

22e Schlagerkampioenschap Zuid-Oost Nederland de Linde in Groesbeek

In een nagenoeg uitverkocht feestpaleis De Linde in Groesbeek streden afgelopen zondagavond  maar liefst 16 groepen en individuelen om de beste carnavalsschlager Zuid–Oost Nederland van 2017. Beter bekend als ‘De beker met de grote neus’.  Alle nummers één tot en met drie, behaald op een Schlagerfestival in Zuid Oost Gelderland mochten deelnemen aan deze ‘Battle of the year’. En dat werd het: een adembenemende mix van cabaret en carnavalsschlagers. Dit jaar voor de 22e maal . zie de foto’s deel 1;  deel 2 

Theo Hendriks, zelf ooit winnaar van het Schlagerfestival zat in de jury. Musicus en journalist Wim Bakker was hier voor het 10e jaar als jurylid en trad nu op als voorzitter van de jury (als vervanger van Ad Kramer, die ivm een heupoperatie niet aanwezig was) en dirigent Mariëlle Poelen was voor de vierde keer jurylid. Unaniem was hun oordeel, met als positieve voetnoot dat de nummers steeds dichter bij elkaar komen te liggen ( ze lagen nu maar 1/10 uit elkaar) doordat steeds meer groepen kiezen voor professionele orkestbanden en decorstukken die in het Circustheater van Scheveningen niet zouden misstaan. In de categorie ’Eigen geschreven nummers’ ging de 3e plaats naar  de groep “Doublé Trouble” uit Nijmegen met het nummer “We heffen het glas”.  2e werden de Smarties uit Boxmeer, 4 personen die samen 288 jaar oud jaren zijn, met het nummer “we heffen het glas”.  De hoogste trap en daarmee de beker met de grote neus mocht voor het derde opeenvolgende jaar naar Millingen aan de Rijn, naar de “De Verrapzakte Boys”. Een spetterend optreden met het nummer “Je ziet ze vliegen”  werd unaniem door de jury én de zaal gekozen tot de beste schlager van het jaar. In de categorie ‘Bestaande Melodieën’ ging de derde plaats naar Gruuxit uit Groesbeek met het nummer “Vret mar gras”.  Ons Trupke uit Groesbeek werd tweede met het nummer “Vastenaovond blieft bestaon” en als grote winnaar kwam “Da Krölt” uit Groesbeek uit de bus met hun lied “Nog één rundje’.  Doublé Trouble won ook de publieksprijs. Tevens was er een bijzondere huldiging.  Er was een Ode aan Marcel Driessen; hij schreef voor de 22e keer aan het festival en won nu 3 keer met de “Verrapzakte boys” zodat hij de beker mag houden. Bovendien zong de hele zaal ( kippenvel ) “You’ll never walk alone” omdat hij langzaam doof wordt als gevolg van het feit dat hij stamceldonor was voor zijn broer. Dit komt bijna nooit voor. Een uitzinnige menigte kon zich deze avond verenigen met de jury. Het was nog lang feest en tot in de kleine uurtje gezellig in Groesbeek.