14 februari 2017

Leeftijdsbandjes tijdens carnaval gemeente Berg en Dal.

Carnaval staat voor de deur. Om te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar alcohol drinken, gaan we in de gemeente Berg en Dal ook dit jaar gemeentebreed werken met leeftijdsbandjes.Een leeftijdsbandje is een polsbandje voor jongeren van 18 tot 25 jaar. Alleen jongeren die zo’n polsbandje dragen, kunnen met carnaval alcohol bestellen. Het polsbandje maakt het voor de ondernemers makkelijker om te zien  aan wie ze alcohol mogen schenken. Aan personen boven de 25 jaar kunnen ze meestal wel zien dat die oud genoeg zijn. Voor de groep daaronder kan de ondernemer door het bandje gelijk zien wie alcohol mag bestellen.

Hoe werkt een leeftijdsbandje?

Verschillende ondernemers binnen de gemeente (zie de lijst hieronder) hebben een zogenaamde ID-swiper. Met dit apparaat kan de ondernemer een identiteitsbewijs scannen. Is de bezoeker tussen de 18 en 25 jaar, dan krijgt hij of zij direct een polsbandje om. Dit polsbandje blijft alle carnavalsdagen geldig (omhouden dus!).

Waar zijn de leeftijdsbandje te krijgen?

De leeftijdsbandjes kunt u halen bij volgende horecabedrijven/feesttenten::

 • Biljart Dart Café Janssen & Janssen, Millingen a/d Rijn
 • De Kastanje, Millingen a/d Rijn
 • De Taverne, Millingen a/d Rijn
 • Grand Café de M’ooije Waard, Millingen a/d Rijn
 • O.E.V. 1, Millingen a/d Rijn
 • Schutterij O.E.V., Millingen a/d Rijn
 • Hotel Millings Centrum, Millingen a/d Rijn
 • S.O.K. (feesttent), Groesbeek
 • Fanfare Jubilate Deo, Groesbeek
 • De Linde, Groesbeek
 • Sous les Eglises, Beek
 • De Vriendenkring, Leuth

Wat zijn de regels rond jongeren en alcohol?

Een jongere onder de 18 jaar die alcohol in zijn of haar bezit heeft in de publieke ruimte is persoonlijk strafbaar en kan hiervoor een boete krijgen van € 90,-. Een publieke ruimte is op straat maar ook in een horecabedrijf of een feesttent. Dus ben je tussen de 18 en 25 jaar: zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt en houd het leeftijdsbandje alle dagen dat je carnaval gaat vieren om je pols.

Ook de verstrekker van alcohol is strafbaar als hij of zij alcohol schenkt aan een jongere onder de 18 jaar. De norm ‘geen alcohol onder de 18’ is vastgelegd in de Drank- en horecawet.