11 februari 2017

Filmvoorstelling Mallemolen met Iran als onderwerp

Zondagmorgen 19 februari wordt er in de Mallemolen te Groesbeek weer een filmvoorstelling gehouden. Filmmaker Jan Driessen neemt u deze keer mee naar Iran, voorheen Perziรซ.

We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah Resa Pahlavi, vervolgens gaan we naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken de immense begraafplaats waar 200.000 graven zijn van soldaten die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak, die acht jaar heeft geduurd. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we nog een wandeling over het feeรซriek verlichtte Meidan Emam plein waar mensen flaneren langs leuke terrasjes en genieten van de avondrust. Aanvang 11.00 uur โ€“ Toegangsprijs โ‚ฌ 2,00 incl. kopje koffie of thee.

 

De stad Yazd, 5000 jaar oud, is de heetste stad van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Floortje Dessing vertelde โ€œEen bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toeristโ€. Yazd is gezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijn omstandigheden hebben weerstaan. Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij het badhuis โ€œHamanโ€, waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel maar op een Takht, een grote sofa.

 

In de stad Kashan staan grote huizen van rijke kooplieden, het lijken wel paleizen. Ze dateren uit de 16e en de 17e eeuw, de gouden eeuw van Perziรซ. Het stadje Abyaneh, het is geheel gebouwd van rode leem vermengd met stro. In de woestijn stad Meybod staat een groot oud fort, NarinQal`eh. Het is nu geheel gerestaureerd met baksteen. Op het plein is een waterput, die wordt van water voorzien door een qanat, een ondergronds kanaal. De techniek is al meer dan 3.000 jaar oud. Langs de zijden route staan karavanseraiโ€™s. Dat waren onderkomens voor handelaren die met hun kamelen en handel over de zijden route trokken. Zij konden hier met hun kamelen veilig overnachten.

Daarna gaan we naar โ€œPersepolisโ€, de oude Perzische hoofdstad, nu is het slechts een ruรฏne, maar geeft een goed beeld hoe groot en voornaam de stad duizend jaar geleden is geweest. Ze is door Keizer Darius en opvolger Xerxes gebouwd en door Alezander de Grote verwoest.

Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perziรซ. De stad heeft een monumentale architectuur, die alle traditionele elementen zoals tuinen, terrassen, portalen, poorten en koepels met minaretten bevat. In de stad is een Armeense wijk met een kathedraal van de Armeense Apostolische Kerk uit de 17e eeuw. Bij de Kathedraal is een museum met Bijbelboeken en een zeldzame manuscripten uit de middeleeuwen. Ze zijn geschreven in de Armeense en Europese taal en dateren uit 1428 en 1391 en รฉรฉn zelfs uit de 12e eeuw.