29 januari 2017

Meet en Greet met de Rosies.

Van 28 januari tot en met 1 oktober 2017 is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de nieuwe tijdelijke expositie ‘Rosie the Riveter’ te bezichtigen. Deze tentoonstelling vertelt het zinderende verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken. Drie Rosies reisden speciaal voor deze expositie naar Nederland en waren op zaterdag 28 januari aanwezig in het Bevrijdingsmuseum voor een meet & greet met het publiek. zie de foto’s.

– Anna Hess (geb. 1928) uit Morgantown, West Virginia groeide op op een boerderij. Tijdens de oorlog maakte ze vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers. Anna was vijftien jaar oud in 1942 en loog over haar leeftijd om te kunnen werken.

– June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania. Tijdens het laatste jaar van haar middelbare school wist ze haar decaan te overtuigen dat ze het vak technisch tekenen – een vak dat toen alleen voor jongens was – mocht volgen. Een jaar later begon ze onderdelen voor oorlogsschepen te ontwerpen in de haven van Philadelphia. Ze leerde ook lassen. June is nu 90 maar werkt nog steeds: tegenwoordig is ze clown in kinderziekenhuizen.

– June Bidwell (geb. 1921) uit Rochester, New York. June werd door haar moeder aangemoedigd om een opleiding te doen en ging studeren. Kort na het begin van WO2 gingen haar beide broers in militaire dienst. June had het gevoel dat ze ook iets moest doen en ging werken bij Kodak, daar inspecteerde ze lenzen voor luchtfotografiecamera’s. June heeft inmiddels de leeftijd van 95 bereikt.