8 december 2016

Crowd control in het Colosseum. Lezing valkhofmuseum zondag 11 december

Tot en met 5 maart 2017 is de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Bij deze bijzondere tentoonstelling organiseert het museum een reeks themalezingen waarin specialisten meer vertellen over de wereld van de gladiatoren. Zondag 11 december om 14.00 uur verzorgt dr. Daniëlle Slootjes, docent Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de lezing ‘Crowd control in het Colosseum’. Deze en andere antieke en moderne aspecten van crowd control komen aan bod tijdens de lezing van dr. Daniëlle Slootjes. De lezing duurt circa één uur en vindt plaats op 11 december in Museum Het Valkhof, aanvang 14.00 uur. De volgende lezingen vinden plaats op 8 januari en 5 februari 2017. Kosten per lezing zijn € 8,50 excl. museumentree of € 24,50 incl. museumentree. Kijk voor meer informatie en het kopen van tickets op gladiatoren.museumhetvalkhof.nl.

lezing

Crowd control in de Romeinse wereld als voorbeeld voor onze moderne tijd
Door de eeuwen heen en overal ter wereld komen grote mensenmassa’s samen voor sport, religie of politieke manifestaties. De tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ in Museum Het Valkhof leent zich bij uitstek om een link te leggen tussen massagedrag en crowd control in de Romeinse wereld en onze moderne tijd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ons menselijk gedrag veel gelijkenis vertoond met dat van de Romeinen en dat ook ons gejuich, geschreeuw en meeleven tijdens bijvoorbeeld sportevenementen lijkt op dat van de Romeinen tijdens gladiatorenspelen, ook al vloeit bij ons niet altijd bloed.
    
De Amsterdam Arena is het Colosseum van nu
Ooit nagedacht over het feit dat de Amsterdam Arena is gebouwd vanuit de traditie van het Colosseum, de eerste grote arena in Rome? Met 65 ingangen en plaats voor ruim 50.000 toeschouwers lijkt de Amsterdam Arena erg veel op het Colosseum met 76 ingangen voor bijna 70.000 toeschouwers. Ook maken nieuwe computertechnieken digitale simulaties van het Colosseum mogelijk, waarbij we onder andere leren dat er op de tweede verdieping vernauwingen waren die tot opstoppingen van mensenmassa’s moeten hebben geleid. Deze simulaties kunnen worden vergeleken en gebruikt in onze moderne stadia, zoals de huidige verbouwing van de Arena laat zien waar een verbreding van verschillende ringen moet zorgen dat de massa’s beter doorstromen.

Praktische informatie