30 september 2016

De gladiatoren komen naar Nijmegen!

Vrijdagmorgen was de perspresentatie van de nieuwe tentoonstelling “Gladiatoren, helden van het Colosseum” in museum Het Valkhof te Nijmegen. Een indrukwekkende tentoonstelling voor jong en oud en is van zaterdag 1 oktober 2016  t/m 5 maart 2017 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie. Er geldt een toeslag van €5 op de reguliere entreeprijs, dit is inclusief audiotour. Ook voor kinderen is het een leerzame tentoonstelling waarbij ze ook actief mee kunnen doen.

dsc_9559-valkhof-naam

De gladiatoren komen naar Nijmegen!

Bekijk de wereld van de helden van het Colosseum in Museum Het Valkhof

Oog in oog in de arena. Strijd op leven en dood. Elke slag kan fataal zijn, elk gevecht het laatste. Vanaf 1 oktober 2016 tot en met 5 maart 2017 is de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Met absolute topstukken uit verschillende Europese musea en een unieke samenwerking met het Colosseum is deze tentoonstelling de must-see van het jaar.

Gladiatoren, de helden van toen
Hoe was het om te leven als gladiator? Om te weten dat elke dag je laatste kan zijn, maar ook om aanbeden te worden door 50.000 mensen? Museum Het Valkhof neemt haar bezoekers mee naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en  gladiatorenspelen, maar ook naar de resten van het Nijmeegse amfitheater. De tentoonstelling geeft een inkijk in het dagelijks leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren. Een barbaarse wereld? Niet voor de Romeinen. De bloedige gevechten stonden symbool voor de militaire successen die het Romeinse Rijk groot maakten. De gladiatoren waren echte helden.

Topstukken uit het Colosseum en Pompeï
‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ is ontwikkeld in samenwerking met het Colosseum in Rome en bevat topstukken die voor het eerst in ons land te zien zijn. Denk daarbij aan authentieke wapens, spectaculaire helmen en beenstukken, grafstenen, grafreliëfs, godenbeeldjes, muurschilderingen en muziekinstrumenten afkomstig uit onder andere Pompeï, Paestum, Milaan en Bologna, maar ook uit het Duitse Rijnland en uit Nederland zelf. Uit gerenommeerde Europese musea in Napels, Rome, Milaan, Florence, Parijs (Musée du Louvre), Trier, Bonn, Keulen, Xanten komen deze topstukken speciaal naar Nijmegen.

De tentoonstelling: kijken en doen
Films, tekeningen, maquettes, gladiatorenfiguren en dieren nemen de bezoeker mee naar de wereld van de gladiatoren. Wie waren ze? Hoe zag hun leven er uit? Wat voor type gladiatoren waren er?
‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ is een belevenis voor jong en oud. Verkleed je als gladiator, knutsel je eigen gladiatorenhelm of vecht met een zwaard in de hand. Bij de tentoonstelling is een audiotour beschikbaar.

‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ is van 1 oktober 2016 t/m 5 maart 2017 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie. Er geldt een toeslag van €5 op de reguliere entreeprijs, dit is inclusief audiotour.