13 september 2016

Cultureel & Culinair festival COMMON GROUND in Orientalis 18 september

Samen met kunstenaars uit verschillende culturen heeft Cultuurmij Oost een programma samengesteld om via kunst en cultuur mensen te verbinden en ontmoetingen te realiseren.   Common Ground toont dat het, na de opvang van vluchtelingen in Heumensoord, nu tijd is om culturele grenzen over te steken en de focus op de toekomst te richten. Hiervoor kunnen contacten worden gelegd op een ontmoetingsmarkt met organisaties en bedrijven die mogelijkheden bieden voor meelopen, stages en traineeships. Een festival met muziek- en  theateroptredens, dans, literatuur, beeldende kunst, videoproducties en film vanuit verschillende etnische achtergronden. Een culinaire markt brengt smaken uit alle windrichtingen samen en nodigt uit tot samen eten. Gratis toegang, museumkaart welkom!  Zondag 18 september.museumpark_orientalis_entree_muur-dgb

Om 13.00 uur opening door: Locoburgemeester Thijssen van de Gemeente Berg & Dal en wethouder Tankir van de Gemeente Nijmegen.
Programma: 12.00 – 17.00 uur Wereld Express Een 12m lange trailer van het Indisch Herinneringscentrum bezoekt het festival. De Wereld Express gaat over thema’s zoals ‘anders zijn’, ‘herdenken en vooroordelen’, tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis.   13.30 uur Onthulling winnaars op het Vredespad Huldiging van de winnaars om tussen de citaten van de Nobelprijswinnaars te staan. 13.45 – 14.20 uur Theaterstuk ‘Mag ik je iets vragen’ Gemaakt door kinderen en jongeren (Nederlanders en vluchtelingen) en het gaat over ontmoeten. Zij stellen elkaar vragen vanuit verwondering, humor en nieuwsgierigheid. In de voorstelling zijn liveoptredens van professionele muzikanten met o.a. een bekende Nederland gitarist en bekende  smartlappenzanger. Tweede voorstelling om 15.00 uur. 14.00- 17.00 uur Identity Jonge kunstenaars presenteren hun producties met het stilleven project. Aanwezig is ook Theatergroep ‘Licht niet ver van huis’.
• Een documentaire One for All & All for One van Michael Stephens • Hemmen Mahmood met zijn Nieuwe Culturen en smaken • A song about Identity met muzikanten uit Syrië Iran Koerdistan o.l.v. Joyce Stuyvenberg • Spoken Word collectief Mensen Zeggen Dingen met release videoclip • Simone Pieterse met haar ontwerpen van asielzoekers • Hiphopplatform Kampras met hun nieuwe track ‘Rennen’ en videoclip • Vincent William demonstratie wildbreien
14.00 -17.00 uur Meet & Greet Ontmoetingsplek van werkzoekenden met een aantal bedrijven en organisaties.  14.00 -17.00 uur Taste the cultures Taste the Culture Nijmegen brengt de smaken van alle culturen die in Nijmegen te vinden zijn samen. 15.00 uur Start Meer dan beelden- wandeling Een route met hedendaagse kunstwerken  15.00 -15.40 uur Theaterstuk ‘Mag ik je iets vragen’ Tweede voorstelling