17 juli 2016

Feestelijke parade intocht 4 daagse trekt vele duizenden kijkers

‘I hearby declare the 100th Four Days Marches for open’. Met die woorden opende marsleider Johan Willemstein zondagmiddag op een gezellig drukke start- en finishlocatie De Wedren de langverwachte feestelijke 100ste Vierdaagse. De officiële opening volgde op de nieuwe straatparade dwars door het oostelijk deel van de binnenstad van Nijmegen. Zo’n 1.800 wandelaars, militairen en agenten liepen zondagmiddag vanaf Lent, over de Waalbrug, door de straten van de Nijmeegse binnenstad. Zij werden begeleid door vele (militaire) muziekkorpsen uit onder meer Nederland, Zweden, Engeland en Frankrijk. De bonte stoet – met onder meer de 68 vlaggen van alle deelnemende landen, de twaalf provincies, de Koninklijke Wandel Bond Nederland en de Vierdaagse – werd feestelijk onthaald door duizenden Vierdaagsefeestgangers langs de route. “Het leek de intocht op de laatste dag wel”, aldus één van de deelnemers. zie de foto’s deel 1; deel 2DSC_7837 straatparade naam

Vervolg
Aan de Straatparade deden meer dan duizend wandelaars van de Stertochten mee. Zij vetrokken onder regie van de Koninklijke Wandel Bond Nederland op 9 juli vanuit alle provinciehoofdsteden met hun provincievlag in top naar Nijmegen. In totaal deden zo’n 2.750 wandelaars aan de Stertochten mee, om zo de wandelsport en de 100ste Vierdaagse in het bijzonder onder de aandacht te brengen. “We hebben de Stertochten georganiseerd ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse. Iedereen is zo enthousiast, dat het eigenlijk om een vervolg vraagt”, aldus één van de initiatiefnemers.

Militairen en agenten
Naast de Sterlopers sloten ook militaire detachementen in de parade aan. Daaronder het internationale Makoni-detachement (Mars Kopenhagen-Nijmegen), waarmee zo’n 70 Deense, Zweedse, Noorse en Nederlandse militairen vanuit Kopenhagen te voet (650 km) naar Nijmegen zijn gekomen. Ook een detachement van de Nationale Politie liep mee. De agenten zijn al wandelend vanuit Den Haag naar de Vierdaagsestad gekomen.

Indrukwekkend
De straatparade werd enthousiast verwelkomd op een drukke start- en finishlocatie voor de officiële opening. Daaraan voorafgaand werden de slachtoffers van de aanslag in Nice herdacht met het spelen van de Taptoe gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte. De openingsceremonie begon met het spelen van het Wilhelmus, waarna meerdere duizenden wandelaars en belangstellenden in groot gejuich losbarsten en het Vierdaagse lied werd ingezet.
De marsleider verwelkomde alle deelnemers uit binnen- en buitenland. “De Vierdaagse is een wandelfeest van presteren en afzien; van herkenning en verbroedering. Veel succes, plezier en kameraadschap!”

Goed alternatief
De straatparade en de officiële openingsceremonie op de Wedren is een vervolg op de Vlaggenparade, die in 2012 wegens tanende belangstelling geschrapt werd. Marsleider Johan Willemstein: “Het enorme enthousiasme voor de straatparade in de Nijmeegse binnenstad en voor de opening in deze vorm op de Wedren is goed aangekomen. We nemen het mee in de evaluaties voor volgende jaren.”