3 juni 2016

Opening Romeinse Spelen in Museumpark Orientalis.

Donderdagmorgen, 2 juni was de opening van de Romeinse Spelen  in Museumpark Orientalis. Bert Velthuis, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Grondbeleid, Wonen en Cultuur van Nijmegen, verrichtte de opening. Tijdens de Romeinse Spelen zullen scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs uit Nijmegen en omgeving strijden om eeuwige roem en goddelijke status. Zij komen tegen elkaar uit in sporten als hardlopen, worstelen, verspringen, discuswerpen en speerwerpen. Bovendien wordt ook het spel trigon gespeeld. Op donderdag, na de opening, streden de middelbare scholieren van de NSG en het Maas-Waalcollege tegen elkaar. Vrijdag zijn de basisschoolkinderen aan de beurt. De leerlingen hebben eerder dit voorjaar op school al deelgenomen aan diverse lessen in het kader van Romeinse sporten. Deze werden gegeven door vrijwilligers van RomeinenNU. Aan het lesprogramma werd bovendien meegewerkt door de Radboud Universiteit. De Romeinse Spelen worden opgeluisterd door demonstraties van professionele worstelaars van sportschool Sandow en sportclinics door topsporttalenten. Bovendien vinden gladiatorengevechten plaats en zijn er diverse Romeinse re-enactors aanwezig. De opening vond plaats  met het aansteken van het vuur en een ceremonie om de goden gunstig te stemmen. Daarna werkten de kinderen in circuitvorm de verschillende sporten af. Gelijktijdig werden er verschillende sportdemonstraties gegeven. Het hele weekend van 4 en 5 juni staat het Museumpark Orientalis in het teken van de Romeinen. zie de foto’s DSC_8698 Romeinse Spelen naam