3 juni 2016

Rijn bij Lobith naar 12,75 m

www.waterpeilen.nl van donderdag 2 juni. De omgeving van Keulen kreeg gisteren (woensdag) veel regen te verwerken. In de Ahr, een wat kleinere zijbeek die bij Bonn in de Rijn uitmondt, steeg de afvoer van de gebruikelijke 2 m3/s naar 275 m3/s. Zo hoog was de afvoer hier nog nooit geweest en dit leidt zeker tot grote overlast in een aantal plaatsen langs deze beek. De extra aanvoer zorgt er nu voor dat de waterstandenen in de Rijn rondom Keulen weer wat gaan stijgen. De piek was hier gistermiddag gepasseerd, maar er komt nu nog een tweede net achteraan. Omdat de afvoer vanuit Zuid Duitsland gestaag afneemt zorgt dit er benedenstrooms van Koblenz voor dat het extra water vanuit de zijrivieren niet voor een sterke stijging zal zorgen. Bij Lobith stijgt de waterstand vandaag verder van ca 12 meter naar 12,5 in de loop van de komende nacht. Vrijdag stijgt de stand dan langzaam verder naar ca 12,75 op zaterdag. Bij die waterstanden staan al flinke delen van de uiterwaarden onder water, maar zomerkades overstromen nog nergens. Wel stromen veel nevengeulen mee. Zo zal ook de nevengeul van NIjmegen weer net mee gaan stromen, dat gebeurt vanaf een stand van 12,5 m bij Lobith. Ook na vandaag blijft het lage drukgebied nog rondhangen in de buurt van Duitsland. dat levert iedere middag weer een opleving van de buienactiviteit op. Het is meer verspreid dan de afgelopen dagen, maar lokaal kan nog steeds veel vallen. Op de Rijn en de Maas lijkt de invloed minder te worden, zodat die na het weekend weer langzaam kunnen gaan dalen.

DSC_8642 hoogwater naam

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.