29 mei 2016

Open Dag K3Delta in Millingen aan de Rijn.

Zaterdag 28 mei was er een open dag bij het zandwinningsbedrijf van K3Delta in Millingen aan de Rijn. In de Millingerwaard wordt al geruime tijd gewerkt aan het realiseren van waterveiligheid in combinatie met riviernatuur. Om omwonenden en geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te geven organiseerden de betrokken en uitvoerende organisaties deze open dag. Er waren veel leuke activiteiten voor jong en oud. Iedereen kon een kijkje nemen op de zandwinlocatie. Vanaf half 2015 is de zandwininstallatie in de Millingerwaard in gebruik. Uit de zandwinlocatie wordt het hoogwaardige zand per schip afgevoerd. De zandwinlocatie wordt opgevuld met grond die vrijkomt bij de aanleg van het geulenpatroon. De opbrengst van de winning financiert een belangrijk deel van het totale project. Juist in het riviergebied zitten geologisch gezien goede grondstoffen die gewonnen kunnen worden. In de komende vijf jaar wordt er zo’n vijf miljoen ton industriezand en 250.000 kuub klei gewonnen, dat per schip wordt afgevoerd. De Open dag werd georganiseerd door K3Delta samen met Staatsbosbeheer en aannemerscombinatie Boskalis / Van de Wetering. Er waren diverse activiteiten voor jong en oud; Zo kon men een kijkje nemen  op  de zandwininstallatie en kon men op de fiets,  samen met de boswachters Thijmen van Heerde en Rick Basten op zoek naar zwarte sterns en oeverzwaluwen. Tevens kon men vogels van klei maken in de workshop van keramiek-atelier Potteria & Friends. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten zoals vlinderkastjes schilderen en kon men zich laten schminken. Ook minder validen konden genieten van de natuurpracht van de Millingerwaard; het initiatief ‘Fietsmaatjes Millingen’  was aanwezig met een duofiets. De dag werd muzikaal omlijst door Niels van Hoorn en partner. Zie de foto’s van Onno Swart op en bij de installatie.  zie de foto’s op het terrein.K3Delta00 - 45 naamDSC_6415 K3Delta naam