20 mei 2016

Open Dag zandwinning Millingerwaard.

In de Millingerwaard wordt al geruime tijd gewerkt aan het realiseren van waterveiligheid in combinatie met riviernatuur. Om omwonenden en geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te geven organiseren de betrokken en uitvoerende organisaties een open dag. Op zaterdag 28 mei is iedereen tussen 10 en 16 uur van harte welkom. Er zijn veel leuke activiteiten voor jong en oud. Iedereen kan een kijkje nemen op de zandwinlocatie, te bereiken via de C.R. Waiboerweg in Millingen. Vanaf half 2015 is de zandwininstallatie in de Millingerwaard in gebruik. Uit de zandwinlocatie wordt het hoogwaardige zand per schip afgevoerd. De zandwinlocatie wordt opgevuld met grond die vrijkomt bij de aanleg van het geulenpatroon. De opbrengst van de winning financiert een belangrijk deel van het totale project. Juist in het riviergebied zitten geologisch gezien goede grondstoffen die gewonnen kunnen worden. In de komende vijf jaar wordt er zo’n vijf miljoen ton industriezand en 250.000 kuub klei gewonnen, dat per schip wordt afgevoerd. Om omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te geven, organiseert K3Delta samen met Staatsbosbeheer en aannemerscombinatie Boskalis / Van de Wetering op zaterdag 28 mei een open dag op de zandwinlocatie. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is een ieder van harte welkom. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud; neem een kijkje op  de zandwininstallatie, ga op de fiets samen met boswachter Thijmen van Heerde op zoek naar zwarte sterns en oeverzwaluwen (fietsen zijn beschikbaar) of maak een vogel van klei in de workshop van keramiek-atelier Potteria & Friends. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten; kom vlinderkastjes schilderen, word geschminkt of ga op de foto in een heuse shovel met een indrukwekkende silo op de achtergrond. Deze foto kan direct mee naar huis worden genomen. Ook minder validen kunnen genieten van de natuurpracht van de Millingerwaard; het initiatief ‘Fietsmaatjes Millingen’  haakt met een duofiets aan bij de fietsexcursies. De samenwerkende partijen zijn aanwezig met een informatiestand, en natuurlijk is er gedacht aan de innerlijke mens. De dag zal muzikaal omlijst worden én alle activiteiten zijn gratis. Kortom: het belooft een mooie, informatieve en vooral gezellige dag te worden. U bent van harte welkom! U bereikt het terrein via de C.R. Waiboerweg in Millingen. Graag tot ziens op zaterdag 28 mei!

????????????????????????????????????

De uiterwaard speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van rivierwater naar zee. In de Millingerwaard wordt waterveiligheid gerealiseerd in combinatie met natuurontwikkeling. Het is de bedoeling om de rivier de Waal meer ruimte te geven in de Millingerwaard door aanleg van een geulenpatroon in de uiterwaard. Hierdoor stijgt het rivierwater minder bij hoogwater en dat is van belang voor de veiligheid. Andere doelen van de herinrichting zijn natuurontwikkeling en natuurlijk recreatie.