6 mei 2016

Schapenbegrazing op de Kerkdijk in Ooij.

Schapenhouderij Verriet verzorgt enkele begrazingsprojecten in de Ooijpolder. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Berg en Dal,  in samenwerking met  landschapsbeheerder De Ploegdriever. Het doel van de begrazingsprojecten is om de gebiedseigen flora en fauna te ontwikkelen, in zogenoemde ecologische verbindingszones. Deze ecologische zones bieden een natuurlijke leefomgeving voor planten en dieren. De schapenbegrazing voorkomt verruiging van het terrein en zorgt ervoor dat er open plekken blijven bestaan  waar wilde kruiden  kunnen floreren. De bloemrijke graslanden trekken insecten, bijen, vlinders en vogels aan. Deze  graslanden zijn een  belangrijk onderdeel  van een gevarieerd ecologisch systeem, waar diverse dieren zich kunnen voeden en kunnen verblijven. De terreinen die deze schapen gaan begrazen zijn in Leuth, het wandelpad Steenheuvelsestraat naar torteltuin, open monument en in Ooij het  Retentiebekken Bouwkamp, gebiedje tussen de Speulplek voetbalvelden en Reomie , alsmede de Kerkdijk (tussen Goudwindestraat) en rondom kikkerpoel in Leuthsestraat. In Leuth wordt gewerkt met het solognote schaap, een heideschaap dat zich goed kan handhaven op een ruiger terrein. In Ooij wordt gewerkt met Texelaars en Swifters, een weideschaap dat het goed doet op grasland. Op 5 mei liepen de eerste schapen op het talud van de Kerkdijk en de Goudwindestraat.DSC_4661schapen naam (Large)