2 mei 2016

Vier de bevrijding in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek!

Vier dit jaar op 5 mei (Hemelvaartsdag) de bevrijding in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De hele maand mei worden er verschillende activiteiten georganiseerd, maar op Nationale Bevrijdingsdag is er van 10.00-16.30 uur een feestelijk programma in en rondom het museum met muziek van o.a. Bubbles & Boa’s, Politiekapel Gelderland-Zuid en Band of Four Brothers. Daarnaast is er een doorlopende demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd, film en tweedehands boekenverkoop. Rond 12.00 uur wordt de aankomst van de ‘Freedom Ride’ verwacht over de Liberation Route op het terrein van het museum. Het peloton met 500 fietsers met daarin de kopstukken van de gecombineerde schaats- en wielerploeg van Team LottoNL-Jumbo en diverse andere bekende Nederlanders stopt bij het Bevrijdingsmuseum voor een ravitaillering en een officiële ceremonie. Hierbij wordt het door de topsporters vanuit Wageningen meegebrachte bevrijdingsvuur doorgegeven en opnieuw ontstoken nabij de Erekoepel van het Bevrijdingsmuseum. Van 14.00-15.30 uur vertellen opa’s en oma’s persoonlijke verhalen over de oorlogstijd speciaal voor kinderen van 10-12 jaar. De verhalen worden afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Reserveren is noodzakelijk. Daarnaast zijn er om 14.00 uur en 15.00 uur open rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’ door één van de conservatoren. De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het verhaal van de Polen is één van de meest meeslepende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit spannende onderwerp wordt belicht in deze tijdelijke tentoonstelling. Reserveren is niet nodig. Kijk voor de overige evenementen in de maand mei op onze website: www.bevrijdingsmuseum.nl.  foto archief Bevrijdingsmuseum.Bevrijdingsfestivalblauwelucht

 

 

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 5 mei 2016. Doorlopend van 10.00-16.30 uur.

Entree: €3,- per persoon (incl. museum, festiviteiten en parkeren) Museumkaart geldig.

Reserveren en informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding