26 april 2016

10 Koninklijke onderscheidingen in Berg en Dal uitgereikt.

Dinsdagmorgen heeft burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal,  ter gelegenheid van Koningsdag 2016 in het gemeentehuis te Groesbeek 10 koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Berg en Dal en één aan een inwoner van Nijmegen. De 11e onderscheiding, voor dhr. F.M Peters uit Groesbeek wordt op een later tijdstip uitgereikt omdat hij op vakantie is. De deze dag gedecoreerden zijn dhr. A.T. M (Alex) Janssen uit Millingen aan de Rijn, mevr. E.F.M van Thoor uit Millingen aan de Rijn, dhr. J.G van Kempen uit Groesbeek, mevr. J.T. de Bruin-Hubers uit Groesbeek, dhr. P.R.L van Dam uit Millingen aan de Rijn, mevr. M.B.J Poelen uit Groesbeek, dhr. J.L. M Schmiermann uit Groesbeek, dhr. A. Bosch uit Nijmegen en mevr. M.A (Ria) Zweers-Leenders uit Berg en Dal. Zij allen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau terwijl mevr. M.Timmerman-Ploeg uit Heilig Landstichting werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. zie de foto’s DSC_9582 lintjes naam

Alle decorandi hebben zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor onze samenleving. Hieronder volgt een greep uit hun verdiensten.
De heer F.M. Peters uit Groesbeek is werkzaam bij de zorginstelling Pluryn. Hij krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding onder andere omdat al meer dan 20 jaar bestuurslid en de laatste jaren voorzitter is van sportclub Werkenrode. Hij organiseert diverse activiteiten en stimuleert jongeren om te gaan sporten. Daarnaast zet de heer Peters zich al meer dan 40 jaar in voor voetbalclub D.V.S.G.en is hij oprichter en organisator van hardloopclub Werkenrode.
De heer Peters is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer A.T.M. Janssen uit Millingen aan de Rijn, krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding voor vele uiteenlopende functies. Bijvoorbeeld zijn jarenlange inzet voor voetbalclub SC Millingen; als organisator van het jeugdkamp en als hoofdverzorger. Maar eveneens als sportzorgmasseur bij Volleybalvereniging Switch ’87 en bij Korfbalvereniging ODIO. Verder is hij medeoprichter van en logistiek vrijwilliger bij de Voedselbank Millingen aan de Rijn.
De heer Janssen wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw E.F.M. van Thoor uit Millingen aan de Rijn is organist bij dameskoor “Con Amore” en bij het herenkoor “De Broederschap van de Sangers”. Vanaf 1999 leidt zij het dameskoor “Les Cantantes”, als dirigente, pianiste en arrangeur. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor muziekonderwijs en heeft ze er voor gezorgd dat de Stichting Muziekonderwijs in Millingen kon blijven voortbestaan.
Persbericht
2
Mevrouw van Thoor mag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau in ontvangst nemen.
De heer J.G. van Kempen uit Groesbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau onder andere vanwege zijn jarenlange inzet als zanger in het lokale koorleven. Hij is actief lid van het Gemengd Zangkoor van de Sint Antonius Parochie. Vanaf 1995 is hij vaste maaltijdbezorger bij “Tafeltje Dek Je”. Verder helpt meneer van Kempen al heel lang mee de Avondvierdaagse voor Ouderen en Gehandicapten in Brakkenstein te organiseren.
Mevrouw J.T. de Bruin-Hubers uit Groesbeek helpt als koster van de parochiekerk St. Antonius Groesbeek-Breedeweg bij de wekelijkse en de bijzondere vieringen. Ook gaat zij tientallen keren per jaar voor in de vieringen en afscheidsdiensten als de pastoor afwezig is. Ook bezoekt zij nabestaanden en zieke parochianen voor een woord van troost en een luisterend oor.
Door haar verdiensten wordt mevrouw de Bruin Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw M. Timmerman-Ploeg uit Heilig Landstichting is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mede door haar jarenlange inzet in het buitenland.
In 1981 en 1982 helpt ze gedetineerden in de immigratiegevangenis in Bangkok en in 1983 zet ze een gezondheidscentrum op in een sloppenwijk van Dhaka, in Bangladesh. Ook werkt ze voor de Aziatische projecten van Stichting Wilde Ganzen. Ook in Nederland zet ze zich in. Van 2006 tot 2014 is ze bijvoorbeeld bestuurslid van de Vereniging Vrienden Museumpark Orientalis en van 2005 tot 2015 rayoncoach van het Nederlands Bijbelgenootschap.
De heer P.R.L. van Dam uit Millingen aan de Rijn krijgt zijn onderscheiding vanwege vele verdiensten. Zo is hij van 1985 tot 1989 voorzitter van het bestuur van de St. Martinusschool. En van 1998 tot 2012 bestuurslid van de Stichting Millings jaarboek. Daarnaast is hij initiator van de ‘Stichting Burgerplatform Millingen’; een denktank ter ondersteuning van bewoners, politiek en bestuur in Millingen aan de Rijn.
De heer van Dam wordt vanwege al zijn inspanningen Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw M.B.J. Poelen uit Groesbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw poelen is oprichter en dirigente van zangkoor Trente Plus en van Och Aarm. Vanaf 2008 organiseert ze het smartlappenfestival “Tranendal tussen de heuvels”. Verder geeft ze schilderworkshops voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met een ernstige ziekte en is ze vrijwilliger bij het Domino Kindercentrum. Voor al deze en nog vele andere inspanningen krijgt ze een lintje.
3
De heer J.L.M. Schmiermann uit Groesbeek krijgt een Koninklijke Onderscheiding onder andere vanwege het grote aantal publicaties over of in relatie met Groesbeek die hij op zijn naam heeft staan. Bijvoorbeeld het boek “Van Gronspech tot Groesbeek”: het standaardwerk over de vroeg(ste)e historie van Groesbeek. De heer Schmiermann werkt nauw samen met de heer A. Bosch.
Sinds 1999 is de heer Schmiermann bestuurslid van de Heemkundekring Groesbeek. Daarnaast levert hij een belangrijke bijdrage aan de Groesbeekse (parochie) gemeenschap. Ook heeft hij in 1969 Kindervakantiewerk in Groesbeek opgericht.
Meneer Schmiermann wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer A. Bosch uit Nijmegen werkt nauw samen met meneer Schmiermann, onder andere aan het boek “Van Gronspech tot Groesbeek”. Hij is als vrijwilliger actief op tal van terreinen. Hij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de succesvolle tentoonstelling “Zwoegen en zingen” in het Nationaal Bevrijdingsmuseum, over de geschiedenis van het naoorlogse Groesbeek. Daarnaast is hij bestuurslid van de Vereniging Numaga, die zich bezighoudt met het heden en verleden van Nijmegen en omgeving.
Ook meneer Bosch wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw M.A. Zweers-Leenders uit Berg en Dal krijgt haar onderscheiding onder andere vanwege haar activiteiten voor gemengd koor van de O.L.V. van het Heilig Hartkerk, in Berg en Dal. Eind jaren tachtig wordt zij voorzitter van dit koor. Al sinds 1982 is zij koffiedame voor “Muziekgezelschap Edelweisz” in Berg en Dal. Zij is gastvrouw en heeft al jarenlang een luisterend oor.
Mede vanwege deze verdiensten is mevrouw Zweers-Leenders benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.