9 april 2016

“In de ban van de Ree” in Natuurmuseum Nijmegen.

Vrijdagmiddag  8 april werd de tentoonstelling “In de ban van de ree” in het natuurmuseum te Nijmegen geopend door  wethouder Harriët Tiemens nadat door Gerard Mangnus, directeur van De Bastei, een welkomstwoord  was gedaan. DSC_3876 Harriet Tiemens naamVanaf zaterdag 9 april 2016 kun je in het Natuurmuseum Nijmegen helemaal in de ban raken van de ree. De tentoonstelling over dit elegante dier is te zien tot en met zondag 2 oktober 2016. Verspreid over heel Nederland leven ruim 100.000 reeën. Toch zie je ze zelden overdag. Dan verschuilen zich ze in bossen, greppels en groenstroken. Vooral in de schemering heb je kans een ree aan te treffen. De mooie reebruine ogen kijken je dan van ver aan.

In de expositie In de ban van de Ree kun je reeën (wetenschappelijke naam: Capreolus capreolus) van heel dichtbij bekijken. Hoe groot zijn deze dieren eigenlijk? Hoe zien hun oren eruit? En hun gewei? Wat valt er te ontdekken aan de hoeven? Wat is er speciaal aan hun poten? Deels interactieve en deels klassieke presentaties belichten alle aspecten van het reeënleven. Bekijk de verschillen tussen mannetjes, vrouwtjes en jongen. Hoe groeit het gewei en klopt het dat je elke ree aan zijn gewei kunt herkennen? Kom meer te weten over de witte vlek op zijn achterwerk. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een ree, een damhert en een edelhert? Wil je nog wijzer worden over reeën, bekijk dan ook een serie ‘reetje weetjes’ of speel een kennisspel. zie de foto’s

Hoe houden we het aantal reeën in balans met de beschikbare leefruimte in het drukbevolkte Nederland? Welk beheer passen we toe in natuurgebieden en op welke manier kunnen we ingrijpen in de populatie? De ree is immers een beschermde inheemse diersoort. Ook deze vraagstukken komen aan de orde.

Is na het bezoek aan de tentoonstelling nog niet alles duidelijk over reeën? Schrijf je vraag dan op het briefje dat voor je klaarligt en stop dat in de vragenbus. Elke maand kiest onze reeënkenner drie vragen om te beantwoorden.

Volg via de sociale media en de website het activiteitenprogramma rondom de expositie. Er komen fietsexcursies, activiteiten voor kinderen in de meivakantie en een of meerdere lezingen.

De entree voor het museum bedraagt € 4,00 voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en € 3,00 voor 65+. Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen, telefoon 024 – 3297070. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.