28 december 2015

Kerstconcert Ooijse Toekomst en Mannenkoor St. Caecilia uit Beek.

Op zondag 20 december vond het jaarlijkse kerstconcert van Muziekvereniging Ooijse Toekomst plaats in de St. Hubertuskerk in Ooij. In de Hubertuskerk was zoals elk jaar veel aandacht besteed aan de kerstversiering en de kerstmuziek komt er prachtig tot zijn recht, ook omdat orgelklanken veel bijdragen aan de kerstsfeer. Door de eeuwen heen heeft kerstmis veel componisten en arrangeurs geïnspireerd en de Ooijse Toekomst bracht onder leiding van dirigent Paul Vlieks een gevarieerde selectie van kerstmuziek in verschillende stijlen en uit diverse perioden. Het orkest kende t.o.v. andere jaren een flinke uitbreiding, want naast een aantal gasten speelden er ook veel leden van het leerlingenorkest mee. Zij repeteren elke week en dat was duidelijk te horen: zij bliezen hun partij goed mee. Het orkest bracht o.a. de New Baroque Suite van Huggens, Christmas Variations van Kernen en Eine kleine Weihnachtsmusic van de Haan. Maar er was niet alleen kerstmuziek te beluisteren, want er werd ook meer populaire muziek gespeeld, zoals Jurassic Park van Williams, in een arrangement van Sweeney. Ook was er een ode aan het nieuwgeboren kalfje bij Jonkmanshof. Een lid van de Ooijse Toekomst, Gerben Wulterkens, heeft namelijk in de zomer de prijs gewonnen voor de mooiste naam voor het kalfje: Camilla. Gerben soleerde zelf op bugel in het nummer Camilla van Waignein. Bijzonder! Tijdens de pauze werden er twee jubilarissen gehuldigd: Jeroen Habraken was 25 jaar lid van de Ooijse Toekomst en Els Habraken 12,5 jaar. Zij kregen resp. het zilveren en bronzen speldje van de KNFM opgespeld. Herman Leensen maakte de foto’s. Zie de foto’s. DSC_1593kerstconcert OT (Large)

 

Muziekvereniging Ooijse Toekomst nodigt elk jaar een gastkoor of -orkest uit en dat was ditmaal Mannenkoor St. Caecilia uit Beek. Het koor bestaat waarschijnlijk al sinds 1827, maar zeker vanaf de opening van de Bartholomaeuskerk in 1853. Het koor verzorgde tot aan de recente sluiting van de kerk elke zondag de wisselende Gregoriaanse gezangen, aangevuld met meerstemmige Latijnse missen.

Het koor stond ook deze middag onder leiding van organist/dirigent Cor van Wageningen, de bekende organist van het Lindsen-orgel in de Beekse kerk. Het koor had plaatsgenomen rond het kerkorgel achterin de kerk. Zij brachten heel stemmige kerstmuziek ten gehore, o.a. Puer Natus Est (gregoriaans, Introïtus van de 1ste Kerstdag); Du Hirte Israels, höre, van Bortniansky ; delen uit de 2-stemmige mis van Sigismund Neukomm, en het ontroerende Mariae Wiegenlied van Max Reger.

Het publiek in de kerk kon meezingen met enkele traditionele kerstliederen, begeleid door het orkest.

 

Na afloop van het concert was er onder de toren voor iedereen gratis Glühwein, warme chocolademelk en kerststol.

 

Orkest, koor en luisteraars kunnen terugkijken op een geslaagd kerstconcert!