19 december 2015

Kerststal in hal appartementen Schellingshof in Beek

Na hun verhuizing, nu negen jaar geleden, zocht Ton Gijsbers naar een geschikte ruimte om zijn kerstgroepen te exposeren. In de hal van hun nieuwe onderkomen, het appartementengebouw aan de Schellingshof in Beek, bleek dat te lukken. Vanaf 2006 is daar nu elk jaar een andere groep te zien geweest. Dit jaar is dat de Van Paridon-groep, genoemd naar het bekende Atelier Van Paridon aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal in Amsterdam – enkele jaren geleden gesloten. Wat was voor Ton Gijsbers de aanleiding om juist deze Van Paridon-groep te verzamelen? Een kinderdroom komt uit… “Tijdens  de Tweede Wereldoorlog kwam ik als  kind in de nadien afgebroken Broerstraatskerk in Nijmegen. Het was kersttijd. Daar stond een indrukwekkende  kerstgroep opgesteld in verschillende niveaus – tegen een weidse achtergrond als panorama. Uit de verte door de woestijn naderden drie koningen – ieder met een eigen gevolg én kameel. Een kerstgroep met drie kamelen…  wat een pracht, drijvers, veel bedienden met hun bagage… wouw … Een beeld om niet meer te vergeten.  Vele jaren later kon ik zelf de bekende Van Paridon Groep aanschaffen… jawel … met één kameel, toen een tweede, daarna nog een kleiner exemplaar en tot slot zelfs een prachtig uitgedoste olifant, alles compleet met  drijvers en een extra bediende. De kinderdroom was werkelijkheid geworden”. zie de foto’s.DSC_6786 kerststal Ton Gijsbers naam

VAN PARIDON GROEP

Een kinderdroom komt uit…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam ik als kind in de nadien afgebroken Broerstraatskerk in Nijmegen. Het was kersttijd. Daar stond een indrukwekkende kerstgroep opgesteld in verschillende niveaus – tegen een weidse achtergrond als panorama.

Uit de verte door de woestijn naderden drie koningen – ieder met een eigen gevolg én kameel. Een kerstgroep met drie kamelen… wat een pracht, drijvers, veel bedienden met hun bagage… wou.. Een beeld om niet meer te vergeten. Vele jaren later kon ik zelf de bekende Van Paridon Groep aanschaffen… jawel … met één kameel, toen een tweede,daarna nog een kleiner exemplaar en tot slot zelfs een prachtig uitgedoste olifant, alles compleet met drijvers en een extra bediende. De kinderdroom was werkelijkheid geworden.

KERSTGROEP PHILIPPIJNEN

Mijn vrouw viel voor de kraalogen van het kind; ik vooral voor de mengeling van authentieke elementen (de drie kamelen, de levensechte os en ezel) en typisch westerse invloeden (kledij Maria, Jozef en de koningen).

Gekocht bij de opheffing van een kunsthandel in Arnhem.

KERSTGROEP PALESTINA

Waarschijnlijk werd deze groep aangeschaft in Bethlehem tijdens een bedevaart naar het Heilig Land. Prachtig die verwerking van oeroud olijfhout tot een gestileerde kerstgroep met als contrast de traditioneel gehouden kameel. Een geschenk voor mijn vrouw uit dank voor haar hulp in een opvanghuis.

KERSTGROEP BOLIVIA .

De armoede en ontberingen van de plaatselijke bevolking zijn als het ware tastbaar geworden in deze groep met zijn sobere uitstraling, verkregen door het ruige terracotta waaruit de beelden zijn gebakken.

KERSTGROEP VAN OYEN
Huub van Oyen maakte deze groep uit stoffen die zijn vrouw hem aanreikte. Voorzien van de nodige wollen schaapjes vormt ze nu een mooi aandenken aan deze te vroeg gestorven kunstenaar, eertijds hoofd Welzijnstherapie van Verpleeghuis Kaloroma in Beek.
KERSTGROEP AFRIKA.