29 juni 2015

Streekgala bij de “Beekse Ridder” in Erlecom.

De Beekse Ridder in Erlecom deed ook weer mee aan het Streekgala 2015.  De Beekse Ridder is een ambachtelijk bedrijf  in een charmante schuur in Erlecom en produceert op  authentieke wijze wijnen, sap en likeuren. Met name appelwijn,  mousserende cider en maar ook andere wijnen van klein rood fruit behoren tot het assortiment.
De Beekse Ridder heeft zelf geen fruitteelt maar werkt samen met  fruittelers en maakt  van dit fruit uit de regio  de diverse streekproducten. Ook  is het mogelijk om bij de Beekse Ridder  wijn of sap te laten produceren naar specifieke wensen Voor veel mensen een interessante ervaring en ruim 400 mensen kwamen deze dag naar Erlecom om de ervaring op te doen en vaak ook te genieten van een heerlijk drankje. zie de foto’s.DSC_0257 Beekse Ridder naam

Van fruit tot wijn
Wat ooit als een hobby begon is nu een voltijdse baan. Kees van Stee begon zo’n 25 jaar geleden met het maken van appelwijn. “Onze doelstelling was en is om wijn te maken van streekfruit. Daarom zijn we ook niet met druiven gaan werken. We maakten de fruitwijn in eerste instantie in kleine flessen van 5 liter. De productie groeide en groeide en elk jaar werden de vaten groter. Nu hebben we op temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten staan van 625 en 1000 liter. De vergisting gebeurt bij een temperatuur van 14 tot 16 graden. Daarna moet het gist een aantal maanden bezinken. Daarna  hevelen we de  wijn  over in een schoon vat en na weer een lagerperiode filteren we de wijn. Aan het eind van het proces, na ongeveer een jaar, bottelen we de wijn en voorzien we de flessen van een etiket. De teler krijgt dus een kant-en-klaar product terug.”
Net als bij het maken van gewone wijn, ook voor dit proces kennis en ervaring nodig is. “Het is belangrijk temperatuur, zuurgraad en het vergistingsproces te beheersen om een constante kwaliteit te kunnen maken.
Zo hebben we droge en zoete appelwijn. De appelwijn heeft hetzelfde alcoholpercentage als gewone wijn, 11 a 12 % alcohol. Bij de mousserende appelcider vergisten alleen de natuurlijke suikers, het alcohol percentage is rond de 5% alcohol.
De fruitwijnen zijn niet strikt biologisch. “Wel merk ik dat de fruittelers heel bewust met het milieu omgaan. Ze willen een veilig en gezond product, waar ze trots op kunnen zijn. Dat geldt ook voor ons bedrijf. We gebruiken we zo weinig mogelijk aan toevoegingen en het liefst natuurlijke materialen “, legt Van Stee uit.

Verrassende combinaties
Kees van Stee vindt appelwijn zelf ook erg lekker. “De wijn combineert niet zoals andere wijnen met vlees of vis. Maar wat echt heel lekker is, is appelwijn bij een Oosterse maaltijd. De zoetzure smaak van de wijn past daar perfect bij! En om een tip te geven: de lichtzoete appelwijn is super bij pannenkoeken! Daarnaast is cider erg lekker als aperitief.”