24 juni 2015

Tentoonstellingen Bevrijdingsmuseum reizen wereld rond

Dankzij steeds intensievere internationale samenwerking en de extra aandacht voor 70 jaar Vrijheid in 2015 zijn vele historische objecten en tentoonstellingen van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 uit Groesbeek steeds vaker in musea in binnen- en buitenland te zien. Canada: The Military Museums in Calgary, Alberta tonen van 6 mei-16 augustus 2015 de dubbeltentoonstelling ‘The Maple Leaf And The Tulip: The Liberation Of Holland In The Second World War’ en ‘Dutch War Brides’. In de eerste tentoonstelling zijn negen objecten te zien uit de collectie van het Bevrijdingsmuseum, allen verbonden aan de geschiedenis van de Canadese bevrijders in Nederland. De tentoonstelling ‘Dutch War Brides’ van kunstenares Beverly Tosh was in 2012 in het Bevrijdings-museum te zien onder de naam ‘Canadian War Brides’ Duitsland: De tentoonstelling ‘Soldiers. Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief’, een productie van het Bevrijdingsmuseum, reist in 2015 langs drie Duitse musea: het Städtisches Museum im Centrum, Wesel (van 17 april-28 juni), Volkshochschule Moers (van 2 juli-28 augustus) en het Siegfried Museum Xanten (van 1 september-31 oktober). Tegelijkertijd zijn twee topstukken uit de collectie van het Bevrijdingsmuseum te zien in de tentoonstelling ‘1945. Defeat. Liberation. New Beginning’ in het gerenommeerde Deutsches Historisches Museum Berlijn. Het gaat om een iconische nationale feestrok en het prachtige geïllustreerde dagboek van Trees Schretlen uit Nijmegen. Gelderland: De collectie van het Bevrijdingsmuseum gaat ook reizen binnen Nederland. Bijvoorbeeld in de tentoonstelling ‘Van de Nood een Deugd’ van 21 juni-1 november 2015 in het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg. In deze expositie over ‘Vernuftige voorwerpen uit de provincie Gelderland, gemaakt in de Tweede Wereldoorlog’ zijn maar liefst 18 objecten te zien uit de collectie van het Bevrijdingsmuseum. Van een grote snijmachine voor amateurtabak tot een piepklein hangertje gemaakt van kunststof uit een neergestort vliegtuig. De tentoonstelling is onderdeel van het erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’. Eerder dit jaar waren er ook al museumstukken van het Bevrijdingsmuseum te zien in het Valkhof Museum in Nijmegen, Nationaal Monument Kamp Vught, Stichting Schoonebeek in Actie, Stadsmuseum Doetinchem en in de kazematten van het Graafs Museum.Vier Folders 1

Info

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding