24 juni 2015

Overhandiging 1e ex. boek “Op de Vlucht”

OP 23 juni verscheen het boek Op de vlucht van schrijfster Nicole Montagne (tekst) en kunstenaar Paul Klemann (tekeningen). Het boek gaat over de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, in de omgeving Groesbeek.   Diezelfde dag werd in het gemeentehuis van Groesbeek het eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Harry Keereweer van de gemeente Groesbeek. zie de foto’s DSC_6793 op de vlucht naam

 

 

Samenvatting van het boek:

17 september 1944. Bij Groesbeek, in de omgeving van Nijmegen, worden duizenden geallieerde parachutisten gedropt. Zo hopen de geallieerden het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. Het pakt anders uit: Market Garden wordt de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maandenlang ligt de omgeving van Groesbeek in de frontlinie. Burgers slaan op de vlucht, zoals het gezin van de Groesbeekse schoolmeester Van Lieshout. Het ‘oorlogsdagboek’ dat hij bijhield, inspireerde schrijfster Nicole Montagne en beeldend kunstenaar Paul Klemann tot het maken van Op de vlucht.

 

Op de vlucht beschrijft en verbeeldt de dramatische gebeurtenissen tijdens de vlucht door het oorlogsgebied en de indrukken die deze gebeurtenissen maken op het gezin: het contact met de bezetter, het cynisme van de ene burger, de hulpvaardigheid van de ander, maar ook de dood die een dagelijkse realiteit is en de willekeurige bedreiging van mensen en de vernietiging van hun bezittingen.

 

Op de vlucht gaat over een situatie die nog altijd actueel is. Ook nu lezen we dagelijks in de media dat talloze mensen, waar ook ter wereld, moeten vluchten voor oorlogsgeweld. Op de vlucht is dan ook niet alleen een boek over de strijd die vanaf de herfst van 1944 op Nederlandse bodem werd uitgevochten, maar vooral ook een boek over de universele problematiek van de oorlogsvluchteling.

 

Specificaties

Titel:                                       Op de vlucht

Tekst:                                      Nicole Montagne

Tekeningen:                            Paul Klemann

Boekverzorging:                     Huug Schipper

Omvang:                                 72 bladzijden met ruim 30 tekeningen

Afmetingen:                            21 x 28 cm (staand)

Afwerking:                             gebonden

ISBN:                                      978 90 77767 573

Prijs:                                       € 19,95

Verschijning:                          23 juni 2015