22 februari 2015

Herdenking op erebegraafplaats Donsbrüggen. (Dld)

Zondagmiddag vond onder grote belangstelling een herdenking plaats op de erebegraafplaats Donsbrüggen (Dld). Op deze Duitse Oorlogsbegraafplaats (Kriegsgräberstätte) rusten 2718 doden van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn voornamelijk soldaten uit heel het Duitse rijk die gestorven zijn in eerste hulpposten in Kleve en slachtoffers van de bomaanval op 7 oktober 1944 te Kleve (ca 400 doden) en arbeiders uit verschillende landen die ter werk gesteld zijn om de Westwal op te bouwen (ca 200 doden). De herdenking vond plaats ter nagedachtenis aan de “operation Veritable” welke op 7 februari 1944 begon. Voorafgaand aan de herdenking was er een Oecumenische Dienst in de St. Lambertus kerk te Donsbrüggen, waar ook pastoor Henk Janssen in voor ging. Het hele gezelschap ging vervolgens te voet naar de erebegraafplaats, waar diverse sprekers, o.a.  Landrat Spreen van Nordrhein-Westfalen en minister Dr. Barbara Hendricks, alsmede burgemeester Gunther Steins van Kranenburg, burgemeester de Koning van Gennep en Herman Wijnhoven uit Groesbeek de oorlogsslachtoffers herdachten. Muzikale medewerking werd verleend door MGV Materborn en  Musikverein Zyfflich. Na de plechtigheid werd er buiten de erebegraafplaats een z.g. “fluistersteen” onthuld door de burgemeester van Kleef, Theo Brauer. Dat is een initiatief van directeur Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en maakt deel uit van de Liberation Route Europezie de foto’s DSC_1836fluistersteen. (Large)DSC_1748 Donsbruggen (Large)