14 december 2014

KERSTCONCERT OOIJSE TOEKOMST EN GEMENGD KOOR ST. HUBERTUS OP 21 DECEMBER IN OOIJ

Op zondag 21 december a.s.  om 15.00 uur,  verzorgt Muziekvereniging Ooijse Toekomst samen met het Gemengd Koor St. Hubertus het jaarlijkse Kerstconcert in Dorpshuis de Sprong. De Sprong is voor deze gelegenheid prachtig versierd in kerstsfeer. In de grote zaal bent u van harte welkom om samen met de koor- en orkestleden een muzikale middag te beleven met een heel gevarieerd programma. Muziekvereniging De Ooijse Toekomst staat onder de bezielende leiding van Paul Vlieks, en voert op deze middag bewerkingen uit van traditionele kerstmuziek zoals die overal ter wereld gezongen en gespeeld wordt. Zo brengen zij een medley van Jingle Bells in Engelse, Schotse, Russische en zelfs Mexicaanse sfeer, en maken een uitstapje naar de filmmuziek met een Moment for Morricone. Daarna onder hoefgetrappel weer terug naar Bethlehem, waar allen Wellecome zijn.  Na de pauze is de beurt aan de instrumentgroepen in het orkest. Het koper brengt Canzon 12 en Dona nobis pacem, en ook het hout (klarinetten, saxen, fluiten) brengt een verrassend nummer. Vervolgens staan de leden van het leerlingenorkest te popelen om een paar lichte nummers te laten horen: Can’t help falling in love, Friends for Life, en Sorry van Kyteman. Na afloop van het concert biedt het bestuur van de Sprong Glühwein aan en chocolademelk, ook voor de kinderen. Met daarbij een lekkere plak kerststol!  De toegang is gratis. E-mail: info@ooijsetoekomst.nlDSC_9314kerstconcert (Large)

Te gast is dit jaar het Gemengd Koor. Willem Wijnakker, dirigent, schetst kort de historie van het koor: het Gemengd koor Sint Hubertus is opgericht in maart 1977. Feitelijk is het een voortzetting en uitbreiding van het al veel langer bestaande mannenkoor. Die uitbreiding betrof de toelating van vrouwen tot het koor. Dat ging toen niet zo maar eventjes. Er is behoorlijk over gebakkeleid. Een heikele kwestie was o.a. de fooienpot. Het mannenkoor was, evenals het gemengd koor, een kerkkoor. Destijds was het gebruikelijk dat het koor een fooi kreeg o.a. na het zingen bij huwelijksmissen. In 1977 vonden de mannen, dat de vrouwen geen recht hadden op die fooienpot. Het gerucht gaat, dat de pot o.a. werd ingezet om een borreltje na de hoogmis te financieren. Ook na 1977 was deze pot er nog een tijdje en alleen voor de mannen! Hoe dit ook zij, inmiddels zingt het gemengd koor al weer jarenlang in goede harmonie en het aantal vrouwen is allang veel groter dan het aantal mannen. Het koor telt nu zo’n twintig actieve leden. Toch blijft het zijn best doen om het niveau te handhaven en liefst nog iets te verhogen. Tijdens het Kerstconcert kunt u o.a. genieten van de liederen Veni Jesu, amor mi, Resonet in laudibus, Guten Abend, gute Nacht, Tollite hostias, en Wiegenlied der Hirten an der Krippe.

Koor en orkest brengen samen enkele traditionele kerstliederen ten gehore, waarbij het publiek van harte wordt uitgenodigd om mee te zingen.