12 december 2014

Boekpresentatie in museum De Stratemakerstoren

Donderdag 11 december kreeg Bert Eggelaar het eerste exemplaar uitgereikt van De Stratemakerstoren in Nijmegen. Het rondeel dat een bastei bleek te zijn. Deze uitgave van museum De Stratemakerstoren vertelt het boeiende verhaal van de Stratemakerstoren als uniek verdedigingswerk. Het boek is voor 5 euro te koop bij het museum.  Sinds de herontdekking in 1986 is de Stratemakerstoren object van studie geweest voor historici en bouwkundigen. Deze mensen hebben in gedegen rapporten hun bevindingen neergelegd. Naast al het wetenschappelijke werk en alle onderzoeksrapporten is het van groot belang dat er nu ook een publicatie is die vooral bestemd is voor het grote publiek. Als de lezer het eerste deel, over de Stratemakerstoren en de stad Nijmegen, heeft gelezen, zal het duidelijk zijn wat een bastei is en hoe de stad zich vanaf de Middeleeuwen heeft beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Na alle feitelijke informatie volgt een tweede deel met oude en nieuwere volksverhalen. Deze hebben niet direct met de Stratemakerstoren te maken, maar zijn wel illustratief voor de tijd waarin het gebouw ontstond en dienst deed. Ze spelen zich af in de omgeving van de Waalkade, het gebied waar de Stratemakerstoren eeuwenlang de wacht hield. Ze geven een aardige inkijk in het leven van de gewone Nijmegenaar.  De tekst voor deze publicatie is in eerste instantie geschreven door José Raben en Bert Eggelaar. Vooral de laatstgenoemde heeft zich er voor ingezet dat de publicatie gerealiseerd is. Diverse medewerkers van het museum hebben de teksten geredigeerd en toegespitst op de allernieuwste historische inzichten. foto: Nico van Hoorn2_DSC5772 (Large)