20 november 2014

Berg en Dal wordt nieuwe naam MUG gemeenten.

Berg en Dal zal hoogstwaarschijnlijk  de naam worden  van de nieuwe gemeente die ontstaat na de herindeling van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. Na een nek-aan-nekrace in een referendum woensdag kreeg Berg en Dal 50,8 procent van de stemmen, tegenover 49,2 voor Groesbeek. Een verschil van slechts 300 stemmen.Het gaat om een raadgevend referendum, de nieuwe gemeenteraad beslist 2 januari welke naam het definitief wordt. Alle partijen hebben toegezegd de uitslag van het referendum te respecteren. Het eerste jaar is een soort overgangsjaar, dan heet de nieuwe gemeente sowieso nog Groesbeek.​ De opkomst tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen bedroeg 64,48 procent, hetgeen mede te danken was aan dit referendum. Uit de resultaten blijkt dat de kiezers in de Groesbeekse stembureaus met een grote meerderheid hebben gekozen voor het eigen Groesbeek. In de polderdorpen Millingen, Leuth en Ooij, Beek en Berg en Dal, werd het meeste op Berg en Dal gestemd. Bij de verkiezingen kreeg het CDA de meeste stemmen. De uitslag is als volgt: CDA 3 zetels, VOLG 3 zetels, GVP 3 zetels, Sociaal Groesbeek 2 zetels, PvdA2 zetels, GroenLinks 2 zetels, Voor Berg en Dal 2 zetels, C’90 2 zetels, GJS 2 zetels, D66 1 zetel, VVD 1 zetel. De foto’s zijn gemaakt in de Mallemolen te Groesbeek, waar de uitslag van het referendum bekend gemaakt werd door burgemeester Paul Wilbers, waarna burgemeester Harry Keereweer de uitslag van de verkiezingen bekend maakte. zie de foto’s (komen nog)DSC_1130GEMEENTERAAD (Large)