31 oktober 2014

Kristallnachtlezing ‘De Onderduikers’ in het Bevrijdingsmuseum

Peter Hein vertelt op 9 november a.s. van 19.30-21.00 uur  in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek over de fascinerende, waargebeurde geschiedenis van een Joods gezin dat onderduikt. Een verhaal van verraad, ontsnapping, wanhoop, honger en angst. De onderduik van de ouders van Peter Hein op 12 adressen, blijkt één lang verhaal van verraad en ontsnapping, omzwervingen, wanhoop, honger en kou. De auteur stuitte bovendien op een verzwegen kwestie: zijn ouders werden beschuldigd van het verraden van een onderduikadres, waardoor vier mensen omkwamen. Na de oorlog praatte de moeder van Peter Hein alleen maar over de oorlog, terwijl zijn vader dat onderwerp ontweek. Hein vertelt in ‘De Onderduikers’ het hele verhaal van zijn ouders en gaat op zoek naar de werkelijke verrader.Boekomslag De onderduikers (2)

Er zal ook ingegaan worden op de volgende vragen: Wat waren de grote problemen waar onderduikers tegenaan liepen? Waarom was het zo moeilijk voor zijn ouders om onderduikadressen te vinden? Waarom paste de Nederlandse bevolking zich zo makkelijk aan aan de maatregelen van de bezetter? Wat wist men vóór de oorlog in Nederland van de anti-Joodse maatregelen in nazi-Duitsland vanaf 1933? Wat wist men tijdens de oorlog van het lot van de gedeporteerde Joden? Wat kon men weten? In welke mate werd er ‘weggekeken’? Wat was de rol van de Joodse Raad? In het boek en in zijn lezing gaat Hein ook in op de grote mate van collaboratie tijdens de oorlog en het vele verraad.

Peter Hein (1939) zat als kind ondergedoken, gescheiden van zijn ouders. Hij is auteur van o.a. ‘Het zesde jaar’, zijn eigen onderduikverhaal, dat als herdruk vanaf 3 november a.s. in de boekhandels verkrijgbaar is. Verder verschenen korte verhalen van hem in onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Kunst en Wetenschap.

Beide boeken van Hein zijn in het Bevrijdingsmuseum aanwezig en hij signeert deze na afloop van zijn lezing.

 

Locatie:Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum en tijd: 09-11-2014 van 19.30-21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Entreeprijs: € 5,- pp (MK geldig)

Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl;
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.