26 september 2014

Dieren als symbolen & FanFare als traditie in Orientalis

Persbericht van Museum Orientalis. Een baviaan brult als hij de zon ziet opkomen, net zoals bij ons de haan kraait. De oude Egyptenaren interpreteerden dit bavianengedrag heel anders dan de gemiddelde Hollandse boer. Zij zagen dit gedrag als een gebed. Dit maakte de baviaan een heilig dier, net zoals de mestkever (scarabee), het nijlpaard en de kat. De Egyptenaren erkenden zoveel diersoorten als heilig dat Griekse filosofen hoofdschuddend vaststelden dat het toch wel een gezegend volk was dat haar goden in de achtertuin had wonen. Het museumpark heeft gelukkig geen nijlpaarden, maar misschien wel Egyptische mestkevers en er is op 4 en 5 oktober een speciale dierenspeurtocht te doen. De egyptologe Elsbeth Rooker geeft zaterdag 4 oktober uitleg om 13.00 en 14.30 uur over dierensymboliek in het Egyptisch Huis. Het jeugdorkest, Slagwerkgroep en de Fanfare van de Muziekvereniging Jubilate Deo uit Groesbeek verzorgen zondag 5 oktober vanaf 12.00 uur.Foto Museumpark Orienalis