24 september 2014

Eerste Groesbeekse landschapsveiling

Op vrijdagmiddag 26 september as. organiseert het landschapsfonds Via Natura een landschapsveiling op het dorpsplein in Groesbeek. Het belooft een uniek evenement te worden. Na een bezichtiging van de landschapselementen en een boeiend streekverhaal neemt de veilingmeester Paul Wilbers de veilinghamer ter hand.  De opbrengst van de veiling is geheel bestemd voor het beheer van landschapselementen zoals poelen, hagen, wandelpaden én voor unieke natuurgebiedjes met bijzondere planten zoals orchideeën en dieren als de levendbarende hagedis. Met de opbrengst helpen we mee het landschap 10 jaar lang optimaal te onderhouden. Een directe steun in de rug voor boeren en andere grondeigenaren, die het landschap mooi en toegankelijk houden, zodat wij er allemaal van kunnen genieten.  De landschapselementen die geveild worden liggen allemaal rondom het kerkdorp De Horst. Met de veiling wil Via Natura de vele wandelmogelijkheden van het gebied rondom het dorp onder de aandacht brengen. Je kunt er helemaal tot rust komen en wegdromen bij mooie vergezichten op het Reichswald en de stuwwal. Een betere manier om gezond te blijven is er niet. Voor het dagelijkse ommetje voor diegene die dichtbij wonen of voor mensen van buiten. Vele dagrecreanten en toeristen hebben al ontdekt dat dit landschap goud waard is en indirect dus ook nog gezond voor de lokale economie. DSCF7679landschapsveiling (Large)

 

Iedereen kan meedoen

Misschien denkt u bij een veiling: dat is iets voor rijke mensen of voor grote ondernemers of ‘dat moet de gemeente maar doen’. Dat gebeurt gelukkig ook, maar de gemeente kan het niet alleen. De veiling is zo opgezet dat iedereen mee kan doen. In de speciaal uitgegeven veilingkrant staan talrijke voorbeelden. De bedragen variëren van 10 euro voor een struik tot 8000 euro voor een half hectare landschap. Ook schilderijen, speciaal voor de veiling gemaakt van verschillende plekjes in het landschap, worden geveild. Ondernemers uit de buurt dragen in natura bij en bieden bijzondere overnachtingen aan of een proeverij en rondleiding in een van de wijngaarden. We sluiten de veiling af met een verloting van een van de objecten. Het is ook mogelijk samen met anderen vrienden of familieleden mee te doen en het bedrag te delen.

 

Programma excursie en veiling

We starten op vrijdagmiddag 26 september as., aan de vooravond van de Groesbeekse wijnfeesten, met een bezichtiging van de landschapselementen. (Vertrek per bus vanaf 13.00 uur op het dorpsplein van Groesbeek). Rond 15.00 uur start het programma op het dorpsplein met een kleurrijk streekverhaal van Henk Eikholt. Daarna neemt Paul Wilbers als veilingmeester de hamer ter hand. Ondernemers, particulieren of groepjes vrienden en familie kunnen bieden en letterlijk hun hand opsteken. Een mooie gelegenheid om iedereen, die het landschap van Groesbeek een warm hart toedraagt, te ontmoeten.  Opgave voor bezichtiging per email: info@vianatura.nl. Zie verder www.vianatura.nl om de volledige veilingkrant in te zien.   www.facebook.com/vianaturalandschapsfonds.