9 september 2014

Nieuw Werk bij de boer

Regionale boeren zijn zeer ondernemend ingesteld. Biologisch werken, kaas maken, minicampings, zelfpluktuinen, terrassen en wandelpaden. Allemaal voorbeelden van prachtige lokale initiatieven waardoor het platteland nog beter tot zijn recht komt. De boeren zoeken doorlopend naar nieuwe manieren om het maximale uit hun bedrijf te halen en de regio te ontwikkelen. Daarbij moet veel werk verricht worden.  Anderzijds zijn in de regio veel mensen op zoek naar een baan of zinvolle dagbesteding. Deze werkzoekenden vragen de gemeenten Groesbeek, Millingen en Ubbergen regelmatig om hulp hierbij. Met de aanpak ‘Nieuw Werk’ zoeken de MUG gemeenten doorlopend naar zinvol en passend werk voor kandidaten. Contact en samenwerking met lokale ondernemers is daarbij aan de orde van de dag. Zo ook met Linette Mak van Stichting Landwaard. Landwaard maakt zich sterk voor gezond, regionaal en eerlijk eten voor iedereen. Met activiteiten rondom voedsel en landschap dragen zij bij aan een gezonde toekomst voor boeren, burgers en de regio. Zo stelt Landwaard, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, werkervaringsplaatsen beschikbaar voor werkzoekenden in hun schooltuin in Ooij. Onder begeleiding van meester Gert verrichten meerdere werkzoekenden daar zinvol werk in een prachtige omgeving. Dat blijkt een effectieve opstap naar betaald werk te zijn.  Zowel Landwaard als de MUG gemeenten hadden het gevoel dat er meer mogelijk was. Zij slaan de handen ineen om werkzoekenden aan het werk te helpen bij regionale boerenbedrijven. Landwaard heeft boeren benaderd met de vraag of zij werk willen bieden aan werkzoekende kandidaten. Niet zonder succes! Afgelopen maandag gingen Landwaard en het Team Werk van de MUG gemeenten met een Amerikaanse schoolbus op bezoek bij Schooltuin de Wielewaal, de zelfpluktuin Ooijs Moois in Ooij, de Zeelandsche Hof in Millingen en de Geitenboerderij ’t Ketelbos in Groesbeek. Tijdens de gastvrije ontvangst verklaarden alle bedrijven zich bereid om werkzoekenden te helpen bij de volgende stap in hun loopbaan. De eerste plaatsingen zijn al een feit! Een mooi voorbeeld van een privaat/publieke samenwerking waarbij gewerkt wordt aan perspectief voor boerenbedrijven en burgers en een nog mooiere regio.  Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij Piroska Masthoff, relatiemanager MUG gemeenten, 06 30531216. De foto’s zijn gemaakt bij de zelfpluktuin “Ooijs Moois”. zie de foto’s.DSC_6339 Ooijs Moois (Large)