10 januari 2014

Wethouder Barber bij Ubbergse Havofietsers tijdens pitsstraatactie Fietslichtcampagne.

De fietsstraat bij HAVO Notre Dames des Anges vormde donderdag het decor voor een heuse pitsstraat compleet met beachflags, wegstriping en de bekende ‘pitspoezen’ -en opmerkelijk- ook ‘pitskatten’. Reden voor deze actie was de nieuwe Fietslicht-campagne ‘Ik wil je zien’ van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland en de gemeente Ubbergen.  Om het verrassingseffect voor de fietsers nog groter te maken, maakte wethouder Ria Barber van de gemeente Ubbergen -tijdelijk- deel uit van het pitsteam om daarmee met name jongere fietsers aan te spreken op het belang van goede fietsverlichting.  Onder toeziend oog van wethouder Barber kregen fietsers bij wie goede verlichting ontbrak, eenmalig gratis professionele fietslampjes op hun fiets gemonteerd. (Helaas kwam de wethouder nadat de fotograaf weg was.) zie de foto’s.

DSC_1995 ROVG Havo (Large)

Nieuwe fietslichtcampagne ‘Ik wil je zien’

De nieuwe campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is eind november gestart met de slogan ‘Ik wil je zien’.

Doelstelling van deze campagne is bevorderen dat fietsers, met name jongeren tussen de 13 en 24 jaar, beschikken over goed werkende fietsverlichting en reflectie en deze ook écht gebruiken in het donker en bij omstandigheden met beperkt zicht. Twintig procent van de fietsslachtoffers in Nederland is het gevolg van ongevallen in het donker. Vooral  jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar zijn daarbij slachtoffer. Hoewel bijna alle jongeren zich bewust zijn van het belang van goed werkende fietsverlichting, rijdt de helft van hen nog steeds zonder licht in het donker. Jeugdige fietsers beseffen vaak pas hoe slecht ze zonder fietsverlichting te zien zijn, als ze 18, 19 jaar zijn, autorijlessen nemen en zélf achter het stuur van een auto zitten. Vaak schrikken ze dan pas écht van het (te) laat opmerken van fietsers zonder licht in het verkeer.

Over het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is een onafhankelijk samenwerkings-verband van overheden en organisaties die actief betrokken zijn bij het bevorderen en vergroten van de verkeersveiligheid in Oost Nederland. Zij valt onder de regie van de provincie Gelderland en Overijssel.