27 december 2013

Hoogwater in de Maas

Ofschoon het water in de Waal (nog) geen problemen veroorzaakt, denkt de Maas daar heel anders over. Alphons van “Stroming” maakte het volgende bericht. Hoogwaterbericht 27 december.  De laatste weken van het jaar is een periode van tradities en ook de rivieren lijken zich daar aan te houden. Vaak is er rond kerstmis namelijk sprake van hoogwater. Ook al leek het er tot begin van deze week op dat het allemaal mee zou vallen, maar vooral de Maas lijkt nu toch uit te gaan pakken met een flink hoogwatertje de komende dagen.  Door flinke regenval op dinsdag 24 december is de Maas tijdens de kerstdagen al sterk gestegen. Een klein hoogwatergolfje van 1400 m3/s passeerde Zuid Limburg en is inmiddels bij Venlo aangekomen. De piek is iets ingezakt tot 1280 m3/s, omdat de zijbeken in Limburg een niet zo hoge afvoer hebben en omdat er nog veel ruimte is in de grote plassen, die nog niet gevuld zijn door eerdere hoogwatergolven. Bij deze afvoer blijft het water langs de Maas bijna overal nog in het zomerbed, alleen enkele lage delen in de uiterwaarden overstromen.  Gisteren zakte de Maas in Zuid Limburg al weer en voert daar nu ca 800 m3/s af. Een nieuwe stijging dient zich echter al weer aan.  Een regengebied trekt nu vanaf de oceaan het continent op en blijft vanaf vanmiddag tot morgenmiddag vrijwel stil liggen boven de Ardennen. Vanaf zaterdagmiddag trekt het regengebied afgezwakt verder naar het oosten. De meeste regen wordt nu verwacht in een vrij smalle baan die van zuidwest naar noordoost over België loopt, De neerslagverwachtingen bedragen zo’n 3 à 3,5 cm in de kern van de regenzone. De meeste regen valt in het zelfde gebied als waar dinsdag veel regen viel. De stroomgebieden van de Sambre, Viroin en Lesse krijgen het daarom weer flink te verduren. Verder naar het oosten, in het hoge deel van de Ardennen, wordt minder regen verwacht. De Ourthe en Semois zullen daarom minder water te verwerken krijgen.  Door de regen van vandaag zal de afvoer in Zuid Limburg in de loop van de middag weer gaan stijgen en morgen, zaterdagavond een nieuwe piek bereiken. De afvoer zal dan hoger komen dan gisteren, omdat de piek bovenop de nu nog aflopende piek komt. Een afvoer tot 1800 m3/s bij Borgharen is dan mogelijk. Als het regengebied zich nog wat verder uitbreidt, kan ook de 2000 m3/s bereikt worden. Dit zijn afvoeren die gemiddeld eens in de 3 jaar voorkomen langs de Maas. Bij die waterstand zullen grote delen van de uiterwaarden langs de Maas overstromen.

Hoogwater Maas (Large)

 

Zaterdagmiddag trekt het regengebied naar het oosten weg en volgt een wat langere droge periode. Hoge druk boven midden Europa strekt zich dan even tot over onze streken uit en het blijft in de Ardennen enkele dagen vrijwel droog. Vanaf zondag zal de Maas in Zuid Limburg dan weer gaan dalen, naar een afvoer tot weer onder de 1000 m3/s in het begin van de volgende week.

 

Een volgend regengebied staat pas weer voor maandagmiddag op het programma.

Maar zoals het er nu naar uitziet, brengt dat geen grote hoeveelheden. Ook verder in de volgende week houdt het wisselvallige weer aan en de kans op nieuwe afvoergolven in de Maas blijft aanwezig.

 

De Rijn

Voor het stroomgebied van de Rijn is de situatie anders. Dinsdag en woensdag viel daar wel regen, maar niet voldoende voor een grote hoogwatergolf.

Alleen enkele zijrivieren die vanuit de Ardennen naar de Moezel stromen zijn flink gestegen. Dit levert een kleine watergolf in de Moezel op, die zich nu bij Trier bevindt. Ook in het Zwarte Woud viel lokaal meer dan 5 cm regen.

Dat is daar echter niet ongewoon en het levert er een beperkte hoogwatergolf op in de Bovenrijn.

 

De kleinere watergolfjes in de Moezel en de Bovenrijn komen op 29 december bij Koblenz samen en de gezamenlijke piek zal dan in de loop van 31 december Nederland bereiken. Voorlopig hou ik het op een stand tussen de 11 en 11,5 m bij Lobith.  Bij Lobith zal de waterstand vanaf vandaag langzaam gaan stijgen, met zo’n 50 cm per dag, vanaf ca 9 m op dit moment tot rond de

11,25 m op 31 december.

 

Het regengebied dat vandaag en morgenochtend boven België hangt, passeert het stroomgebied van de Rijn in afgezwakte vorm en brengt er niet zo veel regen. Alleen de Moezel zal wederom vanuit de Ardennen wat extra water ontvangen en vormt een nieuwe piek op zaterdag en zondag. In de andere zijrivieren worden slechts geringe stijgingen verwacht. Een verdere stijging van de Rijn zelf zit er dan ook voorlopig niet in. Ook de regengebieden die voor begin volgende week op het  programma staan, lijken niet voldoende regen te gaan brengen voor een sterke stijging. Maar hoe dat precies uit zal pakken is nu nog niet goed te overzien.