29 oktober 2013

De Vergeten Oorlogsbruiden uit de Sovjet Unie

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 zoekt de vergeten verhalen van de vrouwen uit de Sovjet Unie die na de Tweede Wereldoorlog trouwden met Nederlandse jongens. Ze waren slaven, dwangarbeidsters en krijgsgevangenen in het Duitse Rijk. In die barre omstandigheden ontmoetten ze de Nederlandse jonge mannen van de ‘Arbeitseinsatz’. Op woensdag 30 oktober a.s. vertelt de conservator van het Bevrijdingsmuseum, Rense Havinga, de indrukwekkende verhalen van deze vrouwen.Agnei 2

Het is het verhaal van naar schatting 4.000 vrouwen. ‘Pas als je gaat rondvragen dan kennen veel mensen wel een tante of oude buurvrouw uit Rusland of Oekraïne’ is de ervaring van Rense Havinga ‘en bijna altijd blijkt het dan om een oorlogsbruid te gaan’. Toch is er in de geschiedenisboekjes en wetenschappelijke publicaties nauwelijks iets te vinden over dit fenomeen. Deels omdat Nederlandse historici veel liever een vrolijker verhaal schreven over ‘Trees en haar Canadees’, maar ook omdat de vrouwen zelf hun verhalen stil hielden. En met goede reden. Sovjet officieren zochten vlak na de oorlog in Nederland naar landverraadsters en schuwden weinig middelen om de vrouwen weer terug naar moedertje Rusland te brengen. Tegelijk kreeg de Koude Oorlog vorm en bestempelde Nederland zelf de vrouwen decennia lang als verdacht. Onschuldige jonge vrouwen kwamen in de knel tussen twee werelden.

vrouwen dwangarbeiders in Duitsland

 

Het zijn verhalen over onrecht, over oorlogsontberingen, liefde en verscheurdheid. Over Sovjet spionnen maar ook over intolerante Nederlanders. En ze zijn bijna vergeten. Bijna, doch niet helemaal………………………

 

Lezing: ‘De vergeten oorlogsbruiden uit de Sovjet Unie’, door drs. Rense Havinga

Datum/tijd: Woensdag 30 oktober van 19.30-21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

I.v.m. verwachte drukte is reserveren gewenst: tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Twitter: @bevrijding; @liberationNL